Saturday, March 14, 2009

Ο ύποπτος ρόλος της πΓΔΜ και γιατί μεγάλες δυνάμεις την υποστηρίζουν

Ένα έξοχο παράδειγμα για τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει η πΓΔΜ σε άλλες χώρες - ή γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται για την αλήθειά (ιστορική) αλλά κοιτάει να κάνει την δουλειά του. Καιρός και εμείς (οι Έλληνες) να αρχίσουμε να δρούμε με γνώμονα το κοινό (Εθνικό) καλό.
Μας ενημερώνει ο Ακρίτας:

Khaled Al Masri ...ποιος είναι αυτός ? Άραγε οι Αμερικανικές εκθέσεις του State Department γράφουν τίποτα για αυτόν ?
Σήμερα το history-of-macedonia.com μας υπενθύμισε μία υπόθεση με θέμα την σκανδαλώδη υπόθεση απαγωγής του 42χρονου πωλητή αυτοκινήτων Χαλέντ αλ-Μασρί απο τη Ν.Ουλμ της Γερμανίας , που είχε απαχθεί την Πρωτοχρονιά 2003 απο την ΠΓΔΜ όπου βρισκόταν σε διακοπές και είχε μεταφερθεί στην Καμπούλ.
Χαρακτηριστικά μεταφέρω απόσπασμα από άρθρο του Πρώτου Θέματος με θέμα την απαγωγή του Γερμανού:
Αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθεί καμία κατηγορία με τον ίδιο ανορθόδοξο τρόπο με τον οποίο είχε συλληφθεί.
Οι Αμερικανοί τον εγκατέλειψαν σε δάσος της ΠΓΔΜ.
Η απαγωγή του Μάσρι που είναι παντρεμένος και έχει πέντε παιδιά, συγκλόνισε τη Γερμανία με αποκορύφωμα το διάβημα της Άνγκελα Μέρκελ προς την Κοντολίζα Ράϊς τον Δεκέμβριο 2005 στο Βερολίνο και τη διερεύνηση της υπόθεσης από τις γερμανικές αρχές για να παρατεθούν τα στοιχεία στη Βουλή.
Η υπόθεση του Χαλέντ αλ-Μασρί πήρε δραματικές διαστάσεις όταν στις 20 Φεβρουαρίου 2006 έγινε γνωστός ο ρόλος Γερμανού πράκτορα που είχε συμμετοχή στην ανάκριση σε φυλακή της Καμπούλ.
Ο αλ-Μασρί αναγνώρισε το Γερμανό πράκτορα ανάμεσα σε 10 άλλους, σε επίδειξη που του έγινε σε αστυνομικό τμήμα της Ν.Ουλμ.
"Είμαι κατα 90% βέβαιος για τον άνθρωπο αυτόν", είπε ο Μασρί, διατηρώντας μόνον μια μικρή επιφύλαξη λόγω της αλλαγής στο κούρεμα και στην απόχρωση των μαλλιών.
Ο Μασρί αναγνώρισε και τη φωνή του ατόμου που τον ανέκρινε σε γερμανική γλώσσα στο Αφγανιστάν μαζί με τους Αμερικανούς και ο οποίος είχε εμφανιστεί με το όνομα "Σαμ".
Ο "Σαμ" αρνείται κάθε σχέση με την απαγωγή και δήλωσε ότι την επίμαχη περίοδο βρισκόταν σε διακοπές, αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει τον τόπο των διακοπών του.
Το μυστήριο συνεχίζεται και με τη διερεύνηση πιθανής συμμετοχής και παραγόντων της γερμανικής πρεσβείας στα Σκόπια στην απαγωγή του Μασρί.
Οι γερμανικές αρχές άσκησαν πίεση στα ΜΜΕ για να μην αποκαλυφθεί το πραγματικό όνομα του "Σαμ".
Η υπόθεση Μασρί πρωτοεμφανίστηκε απο τους Times τον Ιανουάριο 2005 και ο απαχθείς έχει υποβάλλει αγωγές στην αμερικανικη Δικαιοσύνη (District Court of Virginia, Alexandria) εναντίον του πρώην διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ, τριών ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών και αρκετών πρακτόρων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών των οποίων τα ονόματα δεν έχουν αποκαλυφθεί.
Για την ίδια υπόθεση η Κοντολίζα Ράϊς είχε δηλώσει:
"Όταν και εάν κάνουμε κάποιο λάθος εργαζόμαστε σκληρά και με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο για να επανορθώσουμε".
Εντύπωση προκαλεί ο κυνισμός στην τοποθέτηση του Χάρι Κόστιβ, υπουργού Εσωτερικών της ΠΓΔΜ:
"Δεν υπάρχει τίποτε το παράνομο από πλευράς του υπουργείου μας, ο άνθρωπος είναι ζωντανός και επέστρεψε στην οικογένειά του, κάποιος έκανε ένα λάθος και άλλωστε ο άνθρωπος αυτός δεν είναι καν Μακεδόνας"!
Μετά από σύντομη ανάκριση στην ΠΓΔΜ ο Μασρί μεταφέρθηκε στο Αφγανιστάν όπου και φυλακίστηκε σε στρατιωτική Βάση των Αμερικανών.
Στη διάρκεια των βασανιστηρίων εμφανίστηκε και ο μυστηριώδης "Σαμ", που τον ανέκρινε στα γερμανικά.
"Τον ρώτησα αν οι γερμανικές αρχές γνωρίζουν ότι βρίσκομαι εδώ και αν η οικογένειά μου έμαθε για μένα.
Μου απάντησε ότι δεν είμαι σε θέση να υποβάλλω ερωτήσεις και ότι πρέπει μόνον να απαντώ σε ερωτήσεις που μου γίνονται", αναφέρει ο Χαλέντ αλ-Μασρί, περιγράφοντας τη "συνομιλία" του με τον Γερμανό στη φυλακή της Καμπούλ.
"Αργότερα, εμφανίστηκε σε καλό ρόλο και μου έφερε μπισκότα, σοκολάτες και ένα τεύχος του γερμανικού περιοδικού Focus.
Την τελευταία φορά που τον είδα, μου ανακοίνωσε ότι σύντομα θα μου επιτραπεί να επιστρέψω στο σπίτι μου".
Η αναγνώριση του "Σαμ" έγινε από μια φωτογραφία που παρέδωσε δημοσιογράφος στο δικηγόρο του αλ-Μασρί και ακολούθησε η καταγγελία στις αρχές και η επίδειξη του "υπόπτου" στο αστυνομικό τμήμα.

2 comments:

  1. Έτσι είναι αυτά...δουναι και λαβειν!Και τα Σκόπια έχουν λαμβάνειν..μόνο εμείς έχουμε περιοριστεί στο να δίνουμε...με τους επιχειρηματίες που παράτησαν την Ελλάδα για τα Σκόπια, με τους τζογαδόρους που αφήνουν μια περιουσία και ουτω καθ'εξης....

    ReplyDelete
  2. Το πνεύμα των καιρών....

    ReplyDelete