Tuesday, March 31, 2009

Η Ντόρα σε ρόλο Πυθίας?

ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΩΣΗ
Πηγή: infognomonpolitics
Απορριπτική η απάντηση Μπακογιάννη στα Σκόπια

Απορριπτική είναι η απάντηση της υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην από 13 Μαρτίου επιστολή του Σκοπιανού ομολόγου της, Αντόνιο Μιλοσόσκι, ο οποίος επαναλάμβανε τις προτάσεις που η σκοπιανή πλευρά είχε καταθέσει στις αρχές του 2008, περί σύστασης κοινής επιτροπής για τα βιβλία Ιστορίας και περί μνημονίων κατανόησης για βελτίωση των διμερών σχέσεων.
Η επιστολή της κ. Μπακογιάννη, όπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΥΠ.ΕΞ. κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, παραδόθηκε στα Σκόπια με ρηματική διακοίνωση στις 24 Μαρτίου. Οπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, η υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι η Ελλάδα επί έτη έχει επιδείξει, όχι μόνο με λόγια αλλά και με έργα, ειλικρινή βούληση ανάπτυξης ομαλών και παραγωγικών διμερών σχέσεων. Αναφέρει επίσης ότι το μόνο ζήτημα που απασχολεί είναι το ανοιχτό θέμα της ονομασίας και αυτό που απαιτείται δεν είναι λόγια για τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά πράξεις για την επίλυσή του. Σε σχέση με τα βιβλία Ιστορίας, τονίζει ότι η Ιστορία είναι γνωστή και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων και επιτροπών. Τέλος, για τις διμερείς σχέσεις, στην επιστολή αναφέρεται ότι αυτό που απαιτείται για τη βελτίωσή τους είναι ο έμπρακτος σεβασμός θεμελιωδών αρχών των σχέσεων καλής γειτονίας και όλων των σχετικών προνοιών και άρθρων που υπάρχουν στην Ενδιάμεση Συμφωνία.
«Ιδιοτελής ερμηνεία» από τα Σκόπια
Από πλευράς Σκοπίων, η απάντηση της κ. Μπακογιάννη επιχειρείται να συνδεθεί με το θέμα της «μακεδονικής» ταυτότητας. Ετσι, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σε σχέση με την επιστολή, αναφέρεται ότι για πρώτη φορά σε επίσημο διπλωματικό έγγραφο υπάρχει παραδοχή ότι το θέμα της ταυτότητας αποτελεί επίσης αντικείμενο διαμάχης, εκτός από την ονομασία. Πηγές του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ. κάνουν λόγο για ιδιοτελή ερμηνεία από πλευράς Σκοπίων της αναφοράς που υπάρχει στην επιστολή ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση σύνθετης ονομασίας έναντι όλων, ώστε να υπάρχει «σαφής διάκριση μεταξύ της χώρας σας και του λαού της και της ελληνικής Μακεδονίας και του πληθυσμού της». Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι αυτό ενδεχομένως σχετίζεται και με το γεγονός πως η γειτονική χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, εν όψει του δεύτερου γύρου των εκλογών για ανάδειξη προέδρου.
Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, σχετικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι αυτό που έχει βαρύνουσα σημασία είναι η ομόφωνη απόφαση της Συμμαχίας, ότι χωρίς προηγούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας δεν μπορεί να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ερωτήματα προκαλεί ανακοίνωση των Σκοπίων (Πηγή: strategy-geopolitics)
Ερωτήματα προκαλεί αναακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών των Σκοπίων σχετικά με την απαντητική επιστολή της υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρας Μπακογιάννη, στον ομόλογό της Αντόνιο Μιλόσοσκι. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι για πρώτη φορά η κα Μπακογιάννη παραδέχεται ότι αντικείμενο εκκρεμότητας αποτελεί και η εθνική ταυτότητα του μακεδονικού λαού.
Στην ανακοίνωση αρχικά επισημαίνεται ότι «η επίσημη Αθήνα απέρριψε την πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι,η οποία υπό τη μορφή τριών συγκεκριμένων προτάσεων στις 13 Μαρτίου 2009 κατατέθηκε προς την υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας». Στη συνέχεια προστίθεται ότι «για πρώτη φορά στην επίσημη διπλωματική αλληλογραφία μεταξύ των δύο χωρών, η κα Μπακογιάννη παραδέχεται ότι εκτός από το όνομα του κράτους,αντικείμενο εκκρεμότητας αποτελεί και η εθνική ταυτότητα του μακεδονικού λαού»..
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ,η κα Μπακογιάννη, στην επιστολή της προς τον κ. Μιλόσοσκι,σημειώνει: «Σχετικά με το ζήτημα του ονόματος,το οποίο αποτελεί την ουσία των προβλημάτων στις οποίες προσκρούουν οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, η Ελλάδα έχει προβεί σε σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αποδεχόμενη μία erga omnes σύνθετη ονομασία,η οποία μπορεί επίσης να συμπεριλάβει και τον όρο Μακεδονία,με προσδιορισμό που θα διευκρινίζει τη διαφορά μεταξύ της χώρας και του λαού σας και της ελληνικής Μακεδονίας και του πληθυσμού της.Αυτό αποτελεί σημαντική μετατόπιση από την αρχική μας θέση,με την ελπίδα ότι αυτό θα μπορεί να αποτελέσει βάση για την επίτευξη κοινώς αποδεκτής λύσης».

No comments:

Post a Comment