Friday, March 6, 2009

Το χρονικό της απόφασης του ΟΗΕ

Οι πληροφορίες είναι του Ακρίτα - απάντηση σε σχόλιο μου σε ανάρτηση του

Η ΜακΝτούγκαλ είναι υπεύθυνη για τις μειονότητες του ΟΗΕ αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Ο ΟΗΕ είναι όργανο των ΗΠΑ. Σου υπενθυμίζω πως οι Αμερικανοί έφτιαξαν την ατμόσφαιρα και πως οι δικοί μας χάχανοι την πάτησαν


Σεπτέμβριος 2006:
Η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ Felice Gaer θέτει θέμα κακομεταχείρισης της «τουρκικής, αλβανικής και μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα». Παρά τα διαβήματα και τις αντιδράσεις της Αθήνας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θα κρατήσει αποστάσεις από τις δηλώσεις αυτές. Ακολούθησαν έκθεση της CIA που αναφέρεται σε «μειονότητες» χωρίς να τις προσδιορίζει και δηλώσεις του πρώην επιτετραμμένου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Τόμας Κάουντριμαν στο ίδιο πνεύμα.

Μάρτιος 2008:
Στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνεται αναφορά στη «μακεδονική γλώσσα» που ομιλείται στη Βορειοδυτική Ελλάδα.

Απρίλιος 2008:
Αμέσως μετά το βέτο στο Βουκουρέστι, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ντανιέλ Φριντ, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, υπεραμύνεται της αναγνώρισης «μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας».

Ιούλιος 2008
Με επιστολή προς τον κ. Κ. Καραμανλή ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Νίκολα Γκρούεφσκι ζητά αναγνώριση «μακεδονικής μειονότητας». Ενημερώνει γραπτώς όλα τα διεθνή fora και τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Σεπτέμβριος 2008:
Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς καταθέτει στους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ πρόταση στην οποία διασυνδέει το πρόβλημα της ονομασίας με την αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας».

Σεπτέμβριος 2008:
Η ανεξάρτητη εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για θέματα μειονοτήτων Αμερικανίδα Γκέι Μακντούγκαλ η οποία αρχικώς είχε εκφράσει την επιθυμία να έρθει στη χώρα μας για να εξετάσει την κατάσταση των Ρομ, τελικά πρόσθεσε στο πρόγραμμά της επίσκεψη στη Θράκη, και την τελευταία στιγμή ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί και στη Φλώρινα όπου και συναντήθηκε με τους ακραίους εθνικιστές Σκοπιανούς.


Φεβρουάριος 2009:
Η Αμερικανίδα Γκέι Μακντούγκαλ σε ρόλο συνηγόρου του Γκρούεφσκι, προβάλλει στην επίσημη αναφορά της μια δραματική εικόνα καταπίεσης της «μακεδονικής» και «τουρκικής μειονότητας».

No comments:

Post a Comment