Saturday, March 14, 2009

Σαφής η απάντηση της Ελλάδας στην έκθεση Μακ Ντούγκαλ

Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο του Ακρίτα

(αναδημοσίευση από το defencenet.gr)

Η Αθήνα απάντησε στις αιτιάσεις της Γκεί Μακ Ντούγκαλ πέρνοντας μία καθαρή και σαφή στάση όσον αφορά την περιβόητη έκθεση.

Πιο συγκεκριμένα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος στη Γενεύη σχολιάζοντας την έκθεση της “ανεξάρτητης εμπειρογνώμονος” του ΟΗΕ επί μειονοτικών θεμάτων, Γ. Μακ Ντούγκαλ, υπενθύμισε ότι στη χώρα μας, με βάση τις διεθνείς συνθήκες, αναγνωρίζει μία μόνο μειονότητα - την μουσουλμανική της Θράκης ενώ αρνήθηκε την ύπαρξη της λεγόμενης “μακεδονικής μειονότητας”.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο πρέσβης κ. Βέρρος, αναφερόμενος στο θέμα της ύπαρξης “μακεδονικής μειονότητας” στην Ελλάδα, διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας σέβεται απόλυτα το δικαίωμα κάθε πολίτη της να αυτοπροσδιορίζεται. Τόνισε, ωστόσο, με σαφήνια ότι η Αθήνα δεν αναγνωρίζει σε κανέναν το δικαίωμα να δημιουργεί σύγχυση ως προς την πολιτιστική κληρονομιά του Ελληνισμού ούτε ως προς την εθνική ταυτότητα των 2,5 εκατομμυρίων Ελλήνων της Μακεδονίας. Είπε επίσης ότι οποιοσδήποτε επισκέπτης στις περιοχές όπου υποτίθεται ότι ευρίσκεται αυτή η “μειονότητα” μπορεί αβίαστα να αντιληφθεί ότι οι κάτοικοί τους, με αριθμητικά ασήμαντες εξαιρέσεις, είναι εμφανώς υπερήφανοι για το ελληνικό γένος τους και την ελληνική πολιτιστική τους ταυτότητα.

Ο κ. Βέρρος συμπλήρωσε επίσης ότι η Ελλάδα, όχι μόνο τηρεί πιστά τις υποχρεώσεις της από τη συνθήκη της Λωζάννης, αλλά λαμβάνει επί πλέον δραστικά μέτρα για την πρόοδο των Ελλήνων μουσουλμάνων - πομάκων, τουρκογενών και τσιγγάνων - και την αρμονική τους ένταξη στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας.

Το defencenet.gr έχει από την πρώτη στιγμή δημοσιοποίησης της έκθεσης ενημερώσει τους συνδρομιτές του ως προς το θέμα αλλά και έχει υπογραμμίσει κάποιες παραμέτρους οι οποίες και δικαιώνονται από την απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών.

No comments:

Post a Comment