Friday, April 24, 2009

Ίσως η καλύτερη ευκαιρία για την λύση του προβλήματος με τα Σκόπια

Όπως μπορείτε να διαβάσετε στο επισυναπτόμενο άρθρο, πλεόν για να αρχίσουν ενταξιακές συζήτήσεις για οποιοδήποτε νέο μέλος δεν πρέπει να υπάρχουν διμερείς εκκρεμότητες!
Ήδη η διαδικασία για την Κροατία σταμάτησε (λόγω διαφορών με τη Σλοβενία)
Είναι η ευκαιρία μας για ευνοική λύση η απομονώση της γείτονος - διαλέγουν και παίρνουν!

Πηγη: In.gr



Την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων που πληρούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, χωρίς αυτή να παρεμποδίζεται ή να διακόπτεται λόγω διμερών διαφορών με χώρες της ΕΕ, ζητά το Ευρωκοινοβούλιο με έκθεση που υιοθέτησε την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ζητήσει επίσπευση της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ, προβάλλοντας το θέμα της ονομασίας ως εκκρεμή διμερή διαφορά που δεν πρέπει να παρακωλύει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να ακυρώσει τον επόμενο γύρο των ενταξιακών συνομιλιών με την Κροατία, λόγω της ανοιχτής εκκρεμότητας της χώρας με τη Σλοβενία για τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.

Αναλυτικά η έκθεση

Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και το άνοιγμα ή κλείσιμο διαπραγματευτικών κεφαλαίων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων «δεν θα πρέπει να παρεποδίζεται ή να διακόπτεται», λόγω διμερών διαφορών με χώρες της ΕΕ, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν έκθεση της Σουηδέζας ευρωβουλευτού Ανα Ιμπριζάζικ, η οποία αναφέρει ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και το άνοιγμα και το κλείσιμο μεμονωμένων διαπραγματευτικών κεφαλαίων «δεν θα πρέπει να παρεμποδίζεται ή να διακόπτεται λόγω ζητημάτων που άπτονται διμερών διαφορών».

Επομένως, σύμφωνα με την απόφαση, οι χώρες «θα πρέπει να συμφωνήσουν για διαδικασίες που θα αποσκοπούν στην επίλυση διμερών προβλημάτων πριν από την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Το Ευρωκοινοβούλιο ανέφερε ότι τα ενδιαφέροντα μέρη θα πρέπει να καταβάλουν σοβαρές προσπάθειες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων.

Οι σχέσεις καλής γειτονίας και αποδοχής της αντίστοιχης πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς «έχουν εξαιρετική σημασία για τη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας», αναφέρει η έκθεση που υιοθετήθηκε με 305 ψήφους υπέρ, 35 κατά και οκτώ αποχές.

Σχετικά με τη δυνατότητα επενδύσεων στα Δυτικά Βαλκάνια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει «την πλήρη υποστήριξή του για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαίσιου επενδύσεων μέχρι το 2010».

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των θεωρήσεων διαβατηρίου, οι ευρωβουλευτές τάσσονται υπέρ της απελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων του χώρου Σένγκεν για τους πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων. Θεωρούν δε την απελευθέρωση αυτή «ως μέσο εξοικείωσης των κατοίκων της περιοχής με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Επισημαίνουν ότι μία πολύπλοκη διαδικασία χορήγησης θεώρησης, που επιτείνεται από την έλλειψη προσωπικού στα προξενεία και τις πρεσβείες της περιοχής, ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει εχθρικά συναισθήματα στους λαούς της περιοχής έναντι της ΕΕ.

Πηγή: Naftemporiki

Πιέσεις στο εσωτερικό προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα της ονομασίας προτίθεται να ασκήσει το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα «Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη» (DUI) του Αλί Αχμέτι. Αυτό μεταδίδουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, επικαλούμενα σχετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου του κόμματος Ράφιζ Αλίτι.

«Αναμένουμε ταχεία επίτευξη συμβιβασμού για το θέμα του ονόματος. Το DUI δεν θα επιδείξει για πολύ ακόμη ανοχή για το ζήτημα αυτό και δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς για τον αλβανικό πληθυσμό είναι σημαντικό η Μακεδονία να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο αξιωματούχος του αλβανικού αυτού κόμματος.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, το DUI, για την ώρα, δεν προσδιορίζει την προθεσμία που δίνει στο κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και δεν διευκρινίζει, σε περίπτωση που αυτό δεν υλοποιηθεί, εάν θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ωστόσο, όπως συμπληρώνουν τα μέσα ενημέρωσης, ανεπίσημα, η προθεσμία που δίνεται από το DUI για τη διευθέτηση του ζητήματος λήγει τον Σεπτέμβριο.

Στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντνέβνικ", που φέρει τον τίτλο "Το DUI δίνει προθεσμίες για το όνομα", αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη χώρα για πρώτη φορά αποστέλλει δημόσια μήνυμα προς τον κυβερνητικό εταίρο VMRO-DPMNE ότι αναμένει ταχεία διευθέτηση του προβλήματος με το όνομα, αλλά ταυτόχρονα διατυπώνει και δυσαρέσκεια και εκνευρισμό για τον υποβαθμισμένο ρόλο του στην κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments:

Post a Comment