Στην εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, παρόντος του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, άλλων παραγόντων του πολιτικού βίου και πολυπληθούς ακροατηρίου, η υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις συνομιλίες στον ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας. Η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι το Βουκουρέστι ήταν ένας σημαντικός σταθμός, αλλά όχι το τέλος της διαδρομής και η Ελλάδα πρόσθεσε είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις εντατικά ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Η παραχάραξη της ιστορίας δεν έχει θέση, ελπίζω κατέληξε η κα Μπακογιάννη, το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας να βρει ανταπόκριση στη ΦΥΡΟΜ δηλαδή να μην μένει αιχμάλωτη στο χθες αλλά να προχωρήσει στο ευρωατλαντικό της μέλλον. Είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε την ΦΥΡΟΜ στο ΝΑΤΟ μόλις καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση, κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.
Στην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών σε αναγνώριση των προσπαθειών της για το Μακεδονικό, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης - παρουσίασης του βιβλίου "το Μακεδονικό και η Βουλγαρία - Απόρρητα έγγραφα 1950 - 1967".
Το μετάλλιο επέδωσε στην υπουργό μετά την ομιλία της κατά την παρουσίαση του βιβλίου, ο πρόεδρος της εταιρείας Νικόλαος Μέρτζος (η ομιλία της δίνεται σε ξεχωριστό τηλεγράφημα). Σε σύντομη ομιλία του ο κ. Μέρτζος χαρακτήρισε διαφωτιστικά και αποκαλυπτικά για τις σημερινές συγκυρίες τα βουλγαρικά απόρρητα έγγραφα της περιόδου 1950 - 1967 και χαρακτήρισε ιδεολόγημα κρατικό το Μακεδονικό ζήτημα.
Στην εκδήλωση παρέστη η πρόεδρος των κρατικών αρχείων της Βουλγαρίας Μπογιάννα Μπουζάσκα, η οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι η έκδοση θα εκτιμηθεί ως άλλο ένα θετικό βήμα στις Ελληνοβουλγαρικές σχέσεις. Στην κ. Μπουζάσκα επιδόθηκε το αργυρό μετάλλιο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών από τον πρόεδρό της κ. Μέρτζο. Τέλος το λόγο έλαβε και ο επιμελητής έκδοσης κ. Σπύρος Σφέτας, ο οποίος αναφέρθηκε στο Μακεδονικό ζήτημα. Στην εκδήλωση παρέστησαν οι υπουργοί Κ. Γκουλέκας, Ι. Ιωαννίδης ο αντιπρόεδρος βουλής Γ. Σούρλας και ο πρέσβης της Βουλγαρίας στην Ελλάδα. Το βιβλίο είναι μια συνεργασία της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και των Κρατικών Αρχείων της Βουλγαρίας και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Κυριακίδη.
Πηγή: ΝΕΤ
No comments:
Post a Comment