Friday, April 24, 2009

Επιτέλους ας σκληρύνουμε και εμείς λίγο τη στάση μας..

Πηγή: e-tipos
Την ενόχλησή της εξέφρασε, με διάβημα, στην Ουάσινγκτον η ελληνική πλευρά, μετά την εμμονή των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν το όνομα Μακεδονία στη σύνοδο κατά των όπλων διασποράς.

«Η στάση της Ελλάδας και η απόφασή της να αποχωρήσει από τη χθεσινή συνάντηση της Πρωτοβουλίας κατά της Διασποράς Όπλων Μαζικής Καταστροφής (PFI) στην Ουάσινγκτον επιβεβαιώνει τη συνέπεια και την αξιοπιστία της ελληνικής πολιτικής στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, η οποία βασίζεται και στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ» απάντησε o εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος

Ερωτηθείς τι θα γίνει στη συνέχεια με την ελληνική συμμετοχή στο PFI είπε: «Η Ελλάδα θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι και σημαντική και βεβαίως την ενδιαφέρει να συμμετέχει, ταυτόχρονα όμως έχει τη θέση, την οποία γνωρίζετε, όσον αφορά το πώς σε πολυμερείς συναντήσεις εκπροσωπείται και με ποια ονομασία συμμετέχει η γειτονική χώρα.»

Διευκρίνισε επίσης ότι υπήρξε χθες επικοινωνία του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΞ πρέσβη κ. Αριστείδη Αγαθοκλή με τον επιτετραμμένο της Αμερικανικής Πρεσβείας τον οποίο ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρέσβη στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρο Μαλλιά, αποχώρησε από τις εργασίες της συνόδου της «Πρωτοβουλίας κατά της Διασποράς Οπλων Μαζικής Καταστροφής» που συνήλθε την Τετάρτη στην αμερικανική πρωτεύουσα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Ουάσιγκτον να επιμείνει στην χρήση της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο πλαίσιο της συνόδου.

Η αποχώρηση έλαβε χώρα τη στιγμή που στην αίθουσα εισερχόταν ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπους, Στιβ Χάντλεϊ. Ταυτόχρονα, αποχώρησε και η κυπριακή αντιπροσωπεία.

Σε γραπτή δήλωσή του για το θέμα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε τα εξής: «Ως διοργανωτές της συνόδου οι ΗΠΑ προσκάλεσαν τις χώρες που μετέχουν με βάση το όνομα με το οποίο οι ΗΠΑ τις αναγνωρίζουν. Από το Νοέμβριο του 2004 οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και έτσι προσκάλεσαν τη Μακεδονία σε αυτή την σύνοδο. Επειδή η Πρωτοβουλία για τη μη Διάδοση των Οπλων Μαζικής Καταστροφής δεν είναι επίσημη διοργάνωση που βασίζεται σε συνθήκη ή σε μέλη, δεν θεωρούμε ότι η πρόσκληση που απευθύναμε δημιουργεί προηγούμενο. Η Ελλάδα διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στην Πρωτοβουλία και οι ΗΠΑ εκτιμούν τη σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζει την παγκόσμια απειλή των όπλων μαζικής καταστροφής. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την προσπάθεια των Ην. Εθνών για την εξεύρεση τελικής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας η οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτή από την Αθήνα και τα Σκόπια, και θα υιοθετήσουν όποια συμβιβαστική λύση προκύψει από αυτή την διαδικασία».

Πηγή: History of Macedonia

Μια προκλητική ενέργεια της τσεχικής προεδρίας της ΕΕ και της ΠΓΔΜ αντιμετώπισε με επιτυχία η ελληνική αντιπροσωπεία στη σύνοδο των επικεφαλής των Οργανισμών ελέγχου και πληρωμών κοινοτικών επιδοτήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) που συνήλθε στην Πράγα. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στη Σύνοδο παραβρέθηκε ως παρατηρητής αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ, η οποία εμφανίστηκε με ταμπέλα εκπροσώπησης ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ξενοφών Βεργίνης, αντέδρασε έντονα και ύστερα από διαβουλεύσεις η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ ανήρτησε κάρτα με τη διεθνή ονομασία της γειτονικής χώρας, FYROM.

No comments:

Post a Comment