Wednesday, January 28, 2009

Μητρόπολη Κοσσόβου: Όχι στον Γκεορκιέφσκυ

Αναδημοσίευση από το taxalia

Μητρόπολη Κοσσόβου: Όχι στον Γκεορκιέφσκυ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παπαθεμελής: Χαιρετίζουμε την πρόταση του Μητροπολίτη Αρτεμίου Κοσσόβου προς την Σερβική Κυβέρνηση, να μη γίνει δεκτός ως «πρέσβης των Σκοπίων στο Βελιγράδι», ο Λιούμπισα Γκεορκιέφσκι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Στέλιος Παπαθεμελης, χαιρετίζει τη δημόσια τοποθέτηση-κάλεσμα της Μητρόπολης Πριζρένης (Κοσσόβου) προς τη Σερβική Κυβέρνηση, να μην δεχτεί τα διαπιστευτήρια του ενδεχομένου «πρέσβη» στο Βελιγράδι.

Σύμφωνα τα Σκοπιανά ΜΜΕ, που επικαλούνται ανεπίσημες πηγές στο... κυβερνών κόμμα ΒΜΡΟ-ΔΠΜΝΕ, στο τέλος του μήνα αυτού το κρατίδιο των Σκοπίων θα ζητήσει συγκατάθεση από τις σερβικές αρχές να διορίσει τον Λιουμπίσα Γκεοργκιέφσκι για πρέσβη στο Βελιγράδι.

Το κρατίδιο των Σκοπίων έμεινε χωρίς πρέσβη στη Σερβία τον Οκτώβριο πέρυσι όταν οι σερβικές αρχές στέρησαν την φιλοξενία λόγω της απόφασης των Σκοπίων να αναγνωρίσει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσσόβου.

Στην επιστολή του προς τον Μητροπολίτη Αρτέμιο, ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Σταύρος Βιτάλης αναφέρει:

«Σεβασμιότατε.
Ο Πρόεδρος κ. Παπαθεμελής, μου ανέθεσε να σας μεταφέρω τις θερμές του ευχαριστίες για τη στάση σας στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Όπως σωστά θέτετε το θέμα, ο σερβικός και ο ελληνικός λαός είναι δυο γειτονικοί, αδελφικοί λαοί με την ίδια θρησκεία, και με σχεδόν χιλιόχρονη παράδοση φιλίας και συνεργασίας.
Η επιμονή των Σκοπιανών, να περάσουν με το «έτσι θέλω» την ατεκμηρίωτη και ανιστόρητή τους θέση, μόνο προβλήματα δημιουργεί στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Από την πλευρά μας ως Έλληνες και Σέρβοι, έχουμε την υποχρέωση στην ιστορία μας και στους κοινούς μας ήρωες και μάρτυρες, από τον Ρήγα Φεραίο ως τους χιλιάδες Σέρβους στρατιώτες που είναι θαμμένοι στο Σέρβικο νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης, να κρατήσουμε ως κόρη οφθαλμού αυτήν την χιλιόχρονη παράδοση.
Ενημερώστε με σας παρακαλώ αν ο συγκεκριμένος ενδιαφερόμενος «πρέσβης» είναι ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Λιούμπισα Γκεοργκιέφσκι, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός και στη συνέχεια πήρε βουλγάρικο διαβατήριο. Γιατί αν είναι το ίδιο πρόσωπο όπως αντιλαμβάνεσθε Άγιε Πατέρα, η «ξετσιπωσιά» των Σκοπιανών, δεν έχει όρια.
Παρακαλούμε επίσης να μας ενημερώσετε αν και άλλοι μητροπολίτες Σερβίας και Μαυροβουνίου, προσέθεσαν και τη δική τους φωνή στην έκκλησή σας προς την Σερβική κυβέρνηση.

No comments:

Post a Comment