Thursday, January 22, 2009

Διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια εντός του ετους

Αναδημοσίευση από το Strategy-geopolitics (πηγή: Ναυτεμπορική)


Την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, εντός του έτους, ζητεί, από το Συμβούλιο Υπουργών, σχέδιο έκθεσης που υιοθέτησε χθες η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων θα γίνει και πάλι υπό τον Μάθιου Νίμιτς.
Το σχέδιο περιέχει αρνητικά στοιχεία σε σχέση με τις ελληνικές επιδιώξεις, παρά το γεγονός ότι οι Ελληνες ευρωβουλευτές προσπάθησαν να τα απαλείψουν μέσω τροπολογιών.
Oλα τώρα θα κριθούν σε προσεχή συνεδρίαση της ολομέλειας της Ευρωβουλής, η οποία έχει και τον τελευταίο λόγο. Το σχέδιο έκθεσης του Ολλανδού ευρωβουλευτή, Ερικ Μεγέρ, καλεί το Συμβούλιο Υπουργών να ορίσει ημερομηνία, εντός του τρέχοντος έτους, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων καλεί την ΠΓΔΜ, ως υποψήφιο κράτος - μέλος, να συνεχίσει να διατηρεί καλές γειτονικές σχέσεις και να επιλύσει εκκρεμή ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για μια κατόπιν διαπραγματεύσεων κοινά αποδεκτή λύση για το ζήτημα του ονόματος.Εν όψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων υπό τον Μάθιου Νίμιτς, τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να μη συνεχίσει να κάνει χρήση του βέτο της κατά της ΠΓΔΜ. Τάχθηκαν δε σαφώς υπέρ της ένταξης της χώρας αυτής στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, μιας εξέλιξης που, κατά τη γνώμη τους, θα συμβάλει στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής.
Οι Ελληνες ευρωβουλευτές ζήτησαν να απαλειφθεί το τμήμα της έκθεσης που αναφέρει ότι τα «διμερή ζητήματα δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στην ένταξη», αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό. Επιπλέον, δεν κατέστη δυνατόν να απαλειφθεί το τμήμα στο οποίο εκφράζεται η ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει να ασκεί βέτο κατά της ΠΓΔΜ.
Πάντως, στη διάρκεια της συνεδρίασης ο εισηγητής ανέλαβε δημόσια τη δέσμευση για διαβουλεύσεις, ώστε, εν όψει της ψηφοφορίας στην ολομέλεια, να βελτιωθούν οι τροπολογίες των Ελλήνων ευρωβουλευτών. Οι διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν μέσα στις επόμενες μέρες.
ΠΗΓΗ http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/01/22/1619797.htm

No comments:

Post a Comment