Thursday, January 22, 2009

Παραλείψεις , και ….μικροπολιτικές σκοπιμότητες!

Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο του Πολίτη.

Έγραφα στις 17 Δεκεμβρίου στο άρθρο με τίτλο «Κάτι ετοιμάζουν» (εδώ) ότι : «το επόμενο διάστημα θα εκδηλωθούν εκβιαστικές τουρκικές ενέργειες τόσο στον Αιγαιωτικό χώρο όσο και στον Κυπριακό. Παράλληλα θα υπάρξουν πιεστικότερες εξελίξεις σε ότι αφορά το πρόβλημα με τα Σκόπια».

Η εξέλιξη των πραγμάτων είχε δικαιώσει το άρθρο μου ,όσο αφορά τον χώρο του Αιγαίου και τις προκλήσεις των Τούρκων ( ξεκίνησαν μετά από λίγες ημέρες).

Με τον ωμό εκβιασμό του κ. Ερντογάν στις Βρυξέλες που απείλησε να αφήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς τον σχεδιαζόμενο αγωγό Ναμπούκο και την παροχή φυσικού αερίου, εάν …..οι Βρυξέλλες δεν κάμψουν τις επιφυλάξεις της Κυπριακής Κυβέρνησης , που έγραψα εχθές (εδώ), δικαιώθηκα ΚΑΙ στο δεύτερο σκέλος.

Έμενε λοιπόν το τρίτο σκέλος , αυτό που αφορούσε τις πιέσεις σχετικά με το πρόβλημα των Σκοπίων, για να δικαιωθώ ΠΛΗΡΩΣ.

Ήρθε λοιπόν εχθές η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να επιβεβαιώσει ΚΑΙ το τρίτο σκέλος της πληροφορίας.

Η εν λόγω επιτροπή κάλεσε το Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ να ορίσει ημερομηνία εντός του έτους για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Η Επιτροπή υιοθέτησε την έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς κ. Μέγιερ (σχετικά με την έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ), και κάλεσε Σκόπια και Αθήνα να καταλήξουν μέσω διαπραγματεύσεων σε μια …… συμβιβαστική λύση σχετικά με το θέμα της ονομασίας, έτσι ώστε το ζήτημα αυτό να..... μην αποτελεί πλέον εμπόδιο για την συμμετοχή της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς.

Ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων υπό τον ….Μάθιου Νίμιτς, τα μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να μην συνεχίσει να κάνει …χρήση του βέτο κατά της ΠΓΔΜ, ενώ τάχθηκαν σαφώς υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, μιας εξέλιξης που, όπως υποστήριξαν, θα συμβάλλει στην σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής.

Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων …αναγνώρισε, τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΠΓΔΜ για να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ (αγνοώντας τη νοθεία στις τελευταίες εκλογές και τα όπλα που … βγήκαν).

Εξέφρασε, δε την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι, τρία χρόνια μετά την αναγνώρισή της ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

Τα μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων σημείωσαν ακόμη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της ΠΓΔΜ σχετικά με τη …μη αναγνώριση των διαβατηρίων τους από … ένα κράτος μέλος της ΕΕ ( εμάς) και κάλεσαν την Επιτροπή να συστήσει στο Συμβούλιο την επίσπευση της απελευθέρωσης του καθεστώτος των θεωρήσεων για τους πολίτες της ΠΓΔΜ.

Η χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη σχετική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που υιοθετήθηκε πριν λίγους μήνες.

Είναι λοιπόν εύλογο το ερώτημα μου πως είναι δυνατόν να γνωρίζω την εξέλιξη των εθνικών μας θεμάτων (έναν ....ολόκληρο μήνα πριν ) και το αντίστοιχο τμήμα του ΥΠΕΞ να … την αγνοεί.

Γιατί η εξέλιξη αποδεικνύει περίτρανα ότι στο ΥΠΕΞ είχαν πλήρη άγνοια των γεγονότων που θα ακολουθούσαν . Εάν είχαν γνώση θα είχαν προβεί και στις κατάλληλες διεργασίες , ώστε να αποτρέψουν την προσχεδιαζόμενη εξέλιξη.

Δεν θα ήθελα να σκεφτώ …. την άλλη εκδοχή , δηλαδή ότι ενώ είχαν γνώση των σχεδιαζόμενων εξελίξεων δεν έπραξαν τα δέοντα, εξυπηρετώντας ποιος ξέρει τι είδους συμφέροντα ή πολιτικές σκοπιμότητες (για να ακριβολογούμε πολιτικές ….φιλοδοξίες ).

Από την άλλη πλευρά αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το ΠαΣοΚ προσπαθεί για λόγους εντυπωσιασμού και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων ,να παίξει επικίνδυνα παιχνίδια εις βάρος των συμφερόντων της χώρας μας.

Πως αλλιώς θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την πληρωμένη ανακοίνωση-δημοσίευση που εξέδωσε το ΠαΣοΚ, μέσω της κυρίας Κοππά (μέλους της ανωτέρω επιτροπής), κατά την οποία ,μεταξύ άλλων, αναφέρεται στις …. έντονες (;) προσπάθειες των ευρωσοσιαλιστών της επιτροπής να αποτρέψουν την εξέλιξη της απόφασης , όταν τη θέση αυτή της επιτροπής υπερψήφισαν 64 ευρωβουλευτές και την καταψήφισαν ΜΟΝΟ οι Έλληνες ευρωβουλευτές κ. Δημητρακόπουλος (Νέα Δημοκρατία), κ. Κοππά (ΠΑΣΟΚ), κ.Παφίλης (ΚΚΕ) καθώς και ο Κύπριος ευρωβουλευτής κ.Κασουλίδης (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Κύπρος) και ….3 Σλοβάκοι ευρωβουλευτές (για τους δικούς τους άσχετους προς εμάς λόγους).

Επί τέλους ,θα πρέπει ΟΛΟΙ οι πολιτικοί χώροι (αλλά και μεμονωμένοι πολιτικοί) να καταλάβουν ότι όσον αφορά τα Εθνικά θέματα θα πρέπει να εμφανίζονται και να ενεργούν ως ένα ενιαίο μέτωπο, σαν μια γροθιά ,αποφεύγοντας τους πειρασμούς των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Στην αντίθετη περίπτωση ο λαός έχει και τη γνώση (ειδικά με την σημερινή τεχνολογία) και τη θέληση να τους στείλει ,μέσω των δημοκρατικών διαδικασιών , εκεί που τους αρμόζει . Στα σπίτια τους !

ΥΓ. Ενόψει του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάρτιο, με αντικείμενο την υιοθέτηση της έκθεσης αυτής, υπάρχει περιθώριο για παρεμβάσεις που θα ανατρέψουν το δυσάρεστο. Αρκεί ΟΛΟΙ να κάνουν αυτό που Πρέπει !

No comments:

Post a Comment