Thursday, June 25, 2009

Τα χειρότερα μάλλον φτάνουν, αεροπορικώς αυτή τη φορά

και για να κλείνουμε το θέμα στα γρήγορα - γιατί τι σημασία έχει η Ιστορία (μας) - το θέμα είναι να ειμαστε καλά παιδιά, α και να γίνει η ντόρα αρχηγός(?)

Γράφει ο Γ. Δελαστίκ (έθνος)

Η αργία του Σαββατοκύριακου και η απεργία των δημοσιογράφων τη Δευτέρα με αιτία το απαράδεκτο κλείσιμο του «Ελεύθερου Τύπου» και του ραδιοσταθμού Σίτι συνέτειναν ώστε να περάσει ασχολίαστη και σχεδόν απαρατήρητη μια σοβαρότατη υποχώρηση του ίδιου του πρωθυπουργού προσωπικά πλέον στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η οποία σημειώθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Δεν πίστευαν στα αυτιά τους όσοι έτυχε να παρακολουθήσουν στην τηλεόραση τα όσα είπε ο Κώστας Καραμανλής, όταν ερωτήθηκε αν συνιστά συμβιβασμό η χορήγηση άδειας στον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Αντόνιο Μιλόσοσκι να μεταβεί στην Κέρκυρα με το κρατικό αεροσκάφος της ΠΓΔΜ, το οποίο αναγράφει πάνω του «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός... «μικρότητα (!)» το να μην επιτρέψει η κυβέρνηση την προσγείωση σε ελληνικό έδαφος ενός τέτοιου αεροσκάφους και ισχυρίστηκε ότι μια τέτοια ελληνική στάση απαγόρευσης «το μόνο που κάνει είναι να προδίδει νευρικότητα, ανασφάλεια, μικροψυχία»! «Θα τραυματίσουμε την επιτυχία της χώρας, δείχνοντας σε όλους εκείνους που έχουν δεχθεί τις θέσεις μας και τις σέβονται, τη μικρότητα ότι δεν δεχόμαστε ούτε κατ' εξαίρεση ένα αεροπλάνο; Πώς θα αντιδρούσαν όλοι αυτοί που θα έρθουν μεθαύριο στην Κέρκυρα;» αναρωτήθηκε δημαγωγικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε με μια φαιδρή κορώνα: «Ως περήφανος Μακεδόνας και ως περήφανος Ελληνας δεν το δέχομαι αυτό»! Είναι τραγικό να προβάλλονται τέτοιοι ισχυρισμοί από πρωθυπουργικά χείλη - και μάλιστα από τα ίδια πρωθυπουργικά χείλη που πέρυσι πρόβαλαν το βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ενώπιον του τότε προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο οποίος το πρωί της ίδιας εκείνης μέρας (το βέτο προβλήθηκε το βράδυ) ισχυριζόταν αλαζονικά σε ομιλία του ενώπιον πολλών ηγετών ότι η σύνοδος κορυφής του Βουκουρεστίου θα αποφάσιζε την ένταξη στο ΝΑΤΟ και των Σκοπίων, μαζί με την Αλβανία και την Κροατία.

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει μεσολαβήσει από πέρυσι και σήμερα «ως περήφανος Μακεδόνας» ο Κώστας Καραμανλής αποφάσισε να υποδεχθεί στην Κέρκυρα τον υπουργό Εξωτερικών της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Αυτό που γνωρίζουμε όμως με βεβαιότητα είναι ότι απολύτως κανένας ξένος δεν θα τολμούσε να πει τίποτα, αν η κυβέρνηση Καραμανλή απαγόρευσε την προσγείωση αεροπλάνου με τέτοια διακριτικά στην Ελλάδα, για τον απλούστατο λόγο ότι καμιά «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν αποτελεί μέλος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Η χώρα-μέλος του ΟΑΣΕ ονομάζεται Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ο Αντόνιο Μιλόσοσκι μπορεί να βγει από το αεροσκάφος του ως υπουργός Εξωτερικών της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», αλλά όταν μπει μέσα στην αίθουσα της συνόδου ο ΟΑΣΕ θα έχει τοποθετήσει μπροστά του ταμπελίτσα που θα γράφει ΠΓΔΜ και όχι «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Σε τι ακριβώς λοιπόν συνίσταται η «μικρότητα» και η «μικροψυχία» της απαίτησης να έρθει ο Μιλοσόσκι ως εκπρόσωπος της χώρας που αναγνωρίζει ο ΟΑΣΕ και όχι της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»;

Κάθε πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να κάνει υποχωρήσεις ακόμη και σε εθνικής σημασίας θέματα της εξωτερικής πολιτικής, αναλαμβάνοντας φυσικά τις αναλογούσες πολιτικές ευθύνες, κρινόμενος από τον λαό και υφιστάμενος τις πολιτικές συνέπειες των πράξεών του. Το ίδιο δικαίωμα έχει και ο Κ. Καραμανλής - ακόμη και αν αυτό οδηγεί στην αμαύρωση του φωτεινότερου σημείου της όλο και πιο γκρίζας πρωθυπουργικής πενταετίας του.

Οταν όμως κάνει υποχωρήσεις, καλό θα είναι να μην προσβάλλει παράλληλα και τη νοημοσύνη μας, νομίζοντας ότι θα τις καλύψει με φραστικούς ψευτοπαλικαρισμούς και... «κιμπαριλίκια»! Είναι προτιμότερο να βρίσκει κανένα πειστικότερο και πιο αξιοπρεπές επιχείρημα ή έστω σόφισμα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ
«Τσαμπουκάς» μόνο σε... νταλικέρηδες

Ενόχλησε, φυσικά, κυρίως το περιεχόμενο της πρωθυπουργικής υποχώρησης. Ενόχλησε όμως και το ύφος με το οποίο ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να καλύψει την υποχώρησή του. «Ως περήφανος Μακεδόνας», κατά τη δήλωσή του, είναι πολύ προτιμότερο να υιοθετεί ο ίδιος ανυποχώρητη στάση απέναντι στις απαιτήσεις θρασύτατων αξιωματούχων των Σκοπίων όπως ο Μιλόσοσκι, ο Γκρούεφσκι κ.ά. παρά να περιορίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ σε επίδειξη «πατριωτικού τσαμπουκά» των Ελλήνων μεθοριακών φρουρών και τελωνειακών απέναντι στους... Σκοπιανούς νταλικέρηδες που έρχονται στη χώρα μας για να βγάλουν μεροκάματο.

No comments:

Post a Comment