Friday, June 12, 2009

Περί βίζας

Το διάβασα στο ταχαλια και το αναδημοσιεύω γιατι το θεωρώ άκρως σημαντικό.

by
Υπάρχει ένα γεγονός: η περίεργη επιμονή σοβαρών ανθρώπων των Σκοπίων –υπάρχουν και δημοσιεύματα σε εφημερίδες- οι οποίοι μιλούν για την οριστική κατάργηση της βίζας και του διαβατηρίου από την 1η Σεπτεμβρίου σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και φυσικά εκ μέρους της χώρας μας.
Επειδή η φήμη αυτή έχει ακουστεί και παλαιότερα στα Σκόπια, αλλά σήμερα είναι πιο έντονη από ποτέ – είναι γνωστές και οι προθέσεις των Βρυξελλών- καλό θα ήταν να είχαμε μια διευκρίνιση από το αρμόδιο υπουργείο της χώρας μας, για το αν θα υπάρχει ειδική μέριμνα και για το ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΚΑΘΙ των μερικών χιλιάδων -πρώην Ελλήνων;;;- προσφύγων του εμφυλίου πολέμου που βρίσκονται σήμερα στα Σκόπια και έχουν δηλώσει…ελεύθερα ή με τη βία….’ΜΑΚΕΝΤΟΣΚΙ’ το γένος….

Να υπενθυμίσω εδώ, ότι από την αρχή της χρονιάς, όλοι οι Έλληνες μπορούν να μπουν στη γειτονική χώρα μόνο με την αστυνομική τους ταυτότητα και χωρίς βίζα.
Αν κάνουμε κυρία Ντόρα αυτό το βήμα ως ακόμη μια ένδειξη καλής θέλησης – τρομάρα μας - θα μπορούν να μπουν στην Ελλάδα και εκείνοι οι …μεταλλαγμένοι που είχαν αποκλείσει ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς και Γιάννης Σκουλαρίκης με κοινή υπουργική τους απόφαση στις
29-12-1982;
Νομίζω ότι ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ πρέπει να μάθει την αλήθεια…
Υ.Γ.
Για να μην απορείτε μετά κύριε Καραμανλή γιατί ανεβαίνει ο Καρατζαφέρης με τις ψήφους των νεοδημοκρατών…


Μια τέτοια κίνηση θα έιναι όχι καλής θέλησης αλλά υπέρτατης βλακείας....
και μερικές επιπλέον πληροφορίες στο θέμα από το infognomon-politics

Συνάντηση του Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα διεύρυνσης, Ολι Ρεν με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γιέρεμιτς για το θέμα της κατάργησης της βίζας για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.
Η κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της Σερβίας και των υπόλοιπων χωρών των δυτικών Βαλκανίων, ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη σημερινή συνάντηση μεταξύ του αρμόδιου για θέματα διεύρυνσης Επιτρόπου Ολι Ρεν και του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γιέρεμιτς.
«Το 2009 θα πρέπει να είναι το έτος κατάργησης της βίζας για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων που έχουν πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στο θέμα αυτό, συμπεριλαμβανομένης και της Σερβίας» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και χαρακτήρισε «εποικοδομητικό και αξιόπιστο εταίρο» τη Σερβία στο θέμα αυτό. Ειδικότερα, επισήμανε ότι το Βελιγράδι έχει συμμορφωθεί με τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στον οδικό χάρτη για τη βίζα και οι οποίες διασφαλίζουν ότι η κατάργηση της βίζας για τη Σερβία και τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων δεν θα είναι εις βάρος της ασφάλειας των πολιτών της ΕΕ, είπε ο Επίτροπος. «Εάν η Σερβία συνεχίσει να επιδεικνύει το ίδιο εποικοδομητικό πνεύμα, ενισχύονται οι πιθανότητες για υποβολή θετικής πρότασης της Επιτροπής προς το Συμβούλιο στο άμεσο μέλλον» είπε ο Oλι Ρεν και πρόσθεσε ότι στη σχετική συζήτηση στο Συμβούλιο, η αρχική αντίδραση των κρατών μελών υπήρξε καταρχήν θετική και εποικοδομητική.
Ο Βουκ Γιέρεμιτς χαρακτήρισε ως «επείγον» το ζήτημα κατάργησης της βίζας κι εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία εντός του 2009. Επιπλέον, τόνισε τη σταθερή δέσμευση της χώρας του στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό με στόχο την πλήρη ένταξη και αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα με την οποία το Βελιγράδι προτίθεται να συμμορφωθεί με τις κοινοτικές προϋποθέσεις.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν είναι πιθανή η κατάθεση της πρότασης της Επιτροπής για τη βίζα πριν από το καλοκαίρι ο Επίτροπος απάντησε: «Είναι πράγματι κοινός μας στόχος να παρουσιάσουμε στο Συμβούλιο τις συστάσεις μας για τη Σερβία καθώς και άλλες χώρες των δυτικών Βαλκανίων πριν από την καλοκαιρινή διακοπή των εργασιών της Επιτροπής.» Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που εκκρεμούν για το Βελιγράδι, ο Ρεν αναφέρθηκε στην ανάγκη διευθέτησης ορισμένων «τεχνικής φύσης» ζητημάτων σχετικά με την ασφάλεια και τα διαβατήρια .
Σε ερώτηση σχετικά με τα διαβατήρια των κατοίκων του Κοσόβου, ο Σέρβος υπουργός απάντησε ότι «η Σερβία θα εξακολουθήσει να εκδίδει διαβατήρια για όλους τους πολίτες που κατοικούν οπουδήποτε εντός της επικράτειάς της, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας».
Τέλος, ο Επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαφορά μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας, σημείωσε ότι, με τη μεσολάβηση της ΕΕ, οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στη διευθέτηση του θέματος. «Ο βαλκανικός τρόπος αντίληψης των πραγμάτων βρίσκεται πιο κοντά στη λογική του μηδενικού αθροίσματος (zero sum), ενώ ο ευρωπαϊκός τρόπος ακολουθεί τη λογική της αμοιβαία επωφελούς λύσης (win- win situation) κατέληξε ο Ολι Ρεν.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


No comments:

Post a Comment