Thursday, June 18, 2009

Η εξαίρεση που επιβεβαίωσε τον κανόνα

Τα τελευταία, τουλάχιστον, 30 χρόνια ο κανόνας της εξωτερικής μας πολιτικής είναι η παθητική στάση, ο στρουθοκαλισμός, τα yes man και βασικά η συνεχής υποχωρητικότητα. Ανεξαρτήτως πεδίου, έχουμε τις ίδιες πρακτικές - δεν έχει σημασία αν συζητάμε με την Τουρκία, με τα σκόπια, την Αλβανία ή ακομη και με ΗΠΑ ή άλλες χώρες - η τακτική είναι να είμαστε αρεστοί, και να μην διεκδικούμε τίποτα μήπως και οι υπόλοιποι φιλοτημηθούν και μας παραχωρήσουν κάτι...
Ξεφτίλα στα Ιμια - ευχαριστούμε για αυτό
Παραβιάσεις του εναερίου χώρου - εμείς τους απαντάμε ότι είναι "κακά παιδιά" και θα βάλουμε τον πτέραρχο τους στη Λάρισα για να το αποδείξουμε
Τα σκόπια ζητάνε και προκαλούν - δεν πειράζει, είναι γείτονας και δεν πρέπει να τους στεναχωρήσουμε..
Οι Βορειοηπειρωτες διώκονται ανελέητα στην Αλβανία - εμείς απαντάμε ποιοι Βορειοηπειρώτες
κτλ κτλ (ας αναφέρω ότι κάθε κόμα κάνει πατριωτική αντιπολίτευση αλλά όταν είναι κυβέρνηση καταπίνουν και αυτή κάθε πρόκληση)

Η συνεχής παθητική σταση μας με τα σκόπια έχει φτάσει σε σημείο να "παρακαλούν" οι πολιτικοί μας για Μακεδονία (Βορεια) η κάτι παρόμοιο.

Η εξαίρεση που επιβεβαίωσε τον κανόνα έρχεται από τα λόγια του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ
Για τον Υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων έχει δοθεί οδηγία στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπλοΐας, κατ’
εξαίρεση, να επιτραπεί η προσγείωση του αεροσκάφους του, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ. Κατ’ εξαίρεση, σε σχέση με την υφιστάμενη πολιτική μας, η οποία δεν αλλάζει.

και η αιτιολόγηση

Πρόκειται για μια συνάντηση η οποία είναι πολύ σημαντική.
Συγκεντρώνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στη διεθνή κοινή γνώμη και γι' αυτό το λόγο αυτή τη φορά, κατ’ εξαίρεση και χωρίς να αλλάζει επ’ ουδενί η πολιτική μας στο συγκεκριμένο θέμα, θα επιτραπεί η προσγείωση του αεροσκάφους του κ. Μιλοσόσκι.

ακούστηκαν κάποιες γνώμες ότι είναι έξυπνη κίνηση εξωτερικής πολιτικής (εδώ) -
δεν είμαι ειδικός στην εξωτερική πολιτική αλλά υπάρχουν και κάποια όρια - πάλι στην πλάτη μας να δείξουμε στους άλλους ότι εμείς είμαστε καλοί? Ε λοιπόν αυτό δεν είναι καλοσύνη ΜΑ**ΚΙΑ είναι.
Αν ο ΥΠΕΞ της γείτονος θέλει να έρθει, μπορεί - έχει εναλλακτικές που όμως δεν δημιουργούν τετελεσμένα γεγονότα.
Και δείχνουμε σε όλους, φίλους και εχθρούς, ότι βαράτε εμείς δε λέμε όχι, αλλά δίνουμε κιόλας.... συνεχίστε ανενόχλητοι, και αιγαίο έχουμε να δώσουμε, και ιστορία δίνουμε και βασικά- λέμε πάντα ευχαριστώ.

Και μπορεί το επιχείρημα της έξυπνης διπλωματίας να έπειθε περισότερο αλλά το ΥΠΕΞ μας δεν χαρακτηρίζεται από εξυπνάδα ή πονηριά.....

Και ας μην είναι έξυπνο, για το γαμώτο και για την Εθνική Υπερηφάνεια ας πούμε και ένα ΟΧΙ - ας κάνουμε και κάτι με βάση την Εθνική Συνείδηση και όχι το προσωπικό όφελος...
Ας Ξυπνήσουμε επιτέλους....

No comments:

Post a Comment