Tuesday, November 3, 2009

Αποκαλυπτικό άρθρο για το μέλλον της Μακεδονίας - μάλλον το χάσαμε το παίχνιδι....

η καλύτερα την πουλήσαμε και τη Μακεδονία.... ας αρχισουμε τις διαπραγματεύσεις για το αιγαίο και τη θράκη.....

Διαβάζοντας το πολύ ενημρωτικό άρθρο από τις ανιχνεύσεις μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι αποφάσεις για το μέλλον της Μακεδονίας μας και της πΓΔΜ έχουν παρθεί - οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δώσει το ΟΚ (ποιο ΟΚ που μάλλον μας είπαν τι να κάνουμε), οι Σκοπιανοί αρχίζουν τις διαρροές, και το ΠΑΣΟΚ μεθοδεύει κινήσεις για να μας έρθει πιο γλυκά.....

Δεν ξέρω αν υπάρχει καιρός ακόμη, αλλά πρέπει να αντιδράσουμε.......
Δεν μπορεί οι λίγοι να επιβάλλουν στους πολλούς μια απαράδεκτη απόφαση μόνο και μονο για να εξασφαλίσουν το πολιτικό μέλλον τους..

ΝΤΡΟΠΗ τους να λέγονται Έλληνες!!!!!

Διεθνής κινητικότητα των Σκοπίων. Αλλάζει ο έλληνας διαπραγματευτής;

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, κ. Ρίκερ, συναντήθηκε εχθές με τον ηγέτη του αλβανικού συγκυβερνώντος DUI κ. Αχμέτι, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στο Τέτοβο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του DUI καθώς και με τα σχετικά ρεπορτάζ των τ/σ Α1 και Kanal5, κατά τη συνάντησή τους βασικά θέματα συζήτησης αποτέλεσαν η πρόσφατη υπογραφή του Συμφώνου Συνοριοθέτησης πΓΔΜ – Κοσόβου και η περί την ονομασία διένεξη της πΓΔΜ με την Ελλάδα, σε συνάρτηση με την ευρω-ατλαντική προοπτική της χώρας. Αναλυτικότερα:

Ο κ. Ρίκερ χαιρέτισε την υπογραφή του Συμφώνου Συνοριοθέτησης με το Κόσοβο, επιημαίνοντας ότι έπειτα από αυτό η πΓΔΜ είναι πλέον η πρώτη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας που δεν έχει ανοιχτά συνοριακά ζητήματα με κανέναν από τους γείτονές της. Επίσης, ο κ. Ρίκερ αναφέρθηκε στη θετική Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πΓΔΜ και την κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της πΓΔΜ που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1.1.2010. Ο Αμερικανός πρέσβης εκτίμησε ότι η θετική Έκθεση Προόδου αποτελεί σημαντική αναγνώριση των προσπαθειών της πΓΔΜ και υπογράμμισε πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει την υλοποίηση της ατζέντας που οδηγεί στην πλήρη ενωμάτωση της πΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Τέλος, ο κ. Ρίμερ ζήτησε να μην χαθεί το θετικό momentum και να επιλυθεί η διένεξη για το όνομα με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν την πορεία της πΓΔΜ και πως η υποστήριξη της Ουάσιγκτον για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της χώρας θα συνεχιστεί και σε άλλα πεδία.

Από την πλευρά του, ο κ. Αχμέτι εξέφρασε στον Πρέσβη των ΗΠΑ ευγνωμοσύνη για τη συμβολή του στη λήψη αποφάσεων σημαντικών για την πΓΔΜ και ολόκληρη την περιοχή. Επίσης, τόνισε ότι το DUI παραμένει δεσμευμένο στην πλήρωση των απαραίτητων για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ κριτηρίων και υπογράμμισε τις προτεραιότητες του κόμματός του: επίλυση της περί την ονομασία διένεξης με την Ελλάδα, ταχεία ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και πλήρης υλοποίηση των προνοιών της Συμφωνίας της Αχρίδας – πρόκειται, όπως σημείωσε, για διαδικασίες που διασφαλίζουν τη σταθερότητα τόσο για τη χώρα όσο και για ολόκληρη την περιοχή.

Εν κατακλείδει, σημειώνει το σχετικό τηλεγράφημα του ΜΙΑ, οι κ.κ. Ρίκερ και Αχμέτι συμφώνησαν ως προς την ανάγκη ενός συμβιβασμού μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ στο ζήτημα του ονόματος – μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης που θα ανοίξει τις πόρτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην πΓΔΜ.

● Σύμφωνα με δημοσίευμα της αντιπολιτευόμενης ε/φ Utrinski Vesnik, ο ηγέτης του DUI εκλήθη από δημοσιογράφους να σχολιάσει την πληροφορία ότι μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, του κ. Αχμέτι και του Π/Θ της πΓΔΜ, κ. Γκρούεβσκι, υπήρξε συμφωνία που δεσμεύει το DUI να υποστηρίξει το VMRO-DPMNE στο ζήτημα της διενέργειας δημοψηφίσματος για το ζήτημα του ονόματος, (προεκλογική δέσμευση του VMRO-DPMNE στην οποία επιμένει ο Ν. Γκρούεβσκι, παρά την αντίδραση του διεθνούς παράγοντα, της σλαβομακεδονικής αντιπολίτευσης και των Αλβανών της πΓΔΜ) λαμβάνοντας σε αντάλλαγμα τη ρύθμιση του καθεστώτος των βετεράνων του NLΑ ( Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατοιύ των Αλβανών) από τις διεθνοτικές συγκρούσεις του 2001. Ο κ. Αχμέτι διέψευσε την πληροφορία αναφερόμενος σε «αβάσιμες διαδόσεις» και επιβεβαίωσε ότι το καθεστώς των βετεράνων του 2001 θα ρυθμιστεί έως το τέλος του 2009, πιθανότατα βάσει τροπολογιών στους ήδη υπάρχοντες σχετικούς νόμους.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΑΛΛΟΥ ΥΠΕΞ, ΜΠΕΡΝΑΡ ΚΟΥΣΝΕΡ

Σύμφωνα με τηλεγράφημα – ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου ΜΙΑ από το Λουξεμβούργο, ο Γάλλος ΥΠΕΞ, κ. Κουσνέρ, μιλώντας στον τ/σ Alsat-M ανέφερε ότι η Ελλάδα μεταβάλλει την προσέγγισή της στο ζήτημα της περί την ονομασία διένεξης με την πΓΔΜ, προειδοποίησε ωστόσο ότι η ανεπίλυτη διένεξη μπορεί να παρεμποδίσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ με την ΕΕ.

Σύμφωνα με το ΜΙΑ, ο κ. Κουσνέρ δήλωσε επίσης στον τ/σ Alsat-M ότι ο νέος Έλληνας Αναπληρωτής ΥΠΕΞ κ. Δρούτσας του μετέφερε ενθαρρυντικά μηνύματα αναφορικά με το ζήτημα της πΓΔΜ κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας μετά το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. «Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας παρουσίασε έναν ενθαρρυντικό λόγο για τη χώρα σας. Ο κ. Παπανδρέου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός που διατηρεί και τη θέση του ΥΠΕΞ, δεν κατόρθωσε να παραστεί στη συνάντηση, ωστόσο ο εκπρόσωπός του είπε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί το ζήτημα της FYROM με ανοιχτά μάτια και καλή θέληση, γεγονός που εκτιμώ ως καλή κίνηση», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Κουσνέρ σύμφωνα με το ΜΙΑ.

Στη συνέχεια το τηλεγράφημα αναφέρει ότι ο κ. Κουσνέρ απέφυγε να απαντήσει ευθέως όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πιθανότητα να εμποδιστεί η συμμετοχή της πΓΔΜ στην ΕΕ, όπως συνέβη και με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ το 2008, τόνισε ωστόσο ότι εάν μια χώρα φέρει αντίρρηση κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου της ΕΕ τον Δεκέμβριο, τότε οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν: «Και μία μόνο χώρα να φέρει αντίρρηση, τότε αυτό δεν θα είναι δυνατόν. Η Ελλάδα εκδήλωσε μια διαφορετική προσέγγιση, που αποτελεί ένα καλό βήμα. Ωστόσο αυτό είναι το μοναδικό νέο στοιχείο και θα δούμε.

ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Ο ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗΣ;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τ/σ Kanal5, η Αθήνα ζητά την αντικατάσταση του Έλληνα διαπραγματευτή, κ. Αδαμάντιου Βασιλάκη, και γι’ αυτό το λόγο ζητά την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα του ονόματος, τις οποίες ανακοίνωσε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς, μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τ/σ, αυτή τη στιγμή ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Παπανδρέου, έχει υπόψη του διάφορους Πρέσβεις οι οποίοι μπορούν να αντικαταστήσουν τον κ. Βασιλάκη, μεταξύ των οποίων είναι και ο πρώην Πρέσβης της Ελλάδας στα Σκόπια και την Ουάσιγκτον, κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς.

Σύμφωνα με έτερο ρεπορτάζ του τ/σ Kanal5, πραγματοποιήθηκε εχθές στη Θεσσαλονίκη παρέλαση για τον εορτασμό της ημέρας του «ΌΧΙ», στην οποία παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Παπούλιας, και εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Στην παρέλαση, η οποία, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, πραγματοποιήθηκε στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, συμμετείχαν μονάδες του Ελληνικού Στρατού, της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων. Το ρεπορτάζ του τ/σ σημειώνει επίσης ότι κατά τον φετινό εορτασμό δεν υπήρξαν προκλήσεις εκ μέρους των Ελλήνων, όπως είχε συμβεί πέρυσι που μια ομάδα στρατιωτών φώναζαν το σύνθημα «Η Μακεδονία είναι ελληνική». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ελληνική κρατική ηγεσία απέστειλε από τη Θεσσαλονίκη μήνυμα σε όλους τους παράγοντες οι οποίοι θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας, κάτι που συνέβη λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε στην Αθήνα η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό έξι αστυνομικών. Το ρεπορτάζ συμπεραίνει ότι γι’ αυτό το λόγο οι Έλληνες πολιτικοί αγνόησαν το ζήτημα του ονόματος, ενώ παράλληλα αναπαράγει τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Παπούλια, στη Λέσχη Αξιωματικών της Θεσσαλονίκης, ότι η Ελλάδα προσέφερε ό,τι ήταν να προσφέρει αναφορικά με τη διευθέτηση του ζητήματος του ονόματος και ότι θα επιμείνει στην κόκκινη γραμμή.

Σημειώνεται ότι σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ της πΓΔΜ αναπαρήγαγαν τις δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Επίσης, τα ΜΜΕ της πΓΔΜ προβάλλουν τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, κ. Δρούτσα, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, δίνοντας έμφαση στο σημείο ότι η πΓΔΜ δεν θα λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων αν δεν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος και στη δήλωση ότι η Ελλάδα επιθυμεί να επιλύσει το ζήτημα του ονόματος, αλλά έχει ξεκάθαρες και συγκεκριμένες θέσεις οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν ως «εθνική κόκκινη γραμμή».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου ΜΙΑ, ο συντάκτης της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πΓΔΜ, κ. Thaler, κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψής του στα Σκόπια δήλωσε ότι η πΓΔΜ αξίζει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και ότι η θετική περίοδος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για το κλείσιμο του ζητήματος του ονόματος μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει την τελική του απόφαση. Ο κ. Thaler, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της πΓΔΜ, κ. Ιβάνοφ, και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της πΓΔΜ αρμόδιο για ζητήματα ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, κ. Ναούμοβσκι, δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν το ζήτημα του ονόματος μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία του ως Υπουργού της Σλοβενίας, γνωρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος για να βρεθεί μια καλή συμβιβαστική λύση είναι η απευθείας επικοινωνία μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών. «Κάποιες φορές είναι καλό να υπάρχει λίγος χρόνος. Με αυτό τον τρόπο, είναι ευκολότερο να ληφθούν αποφάσεις και να βρεθούν λύσεις. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα άλλα όργανα της Ε.Ε. κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν σε σχέση με το ζήτημα», πρόσθεσε ο κ. Thaler.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει η πΓΔΜ εάν δεν λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Thaler τόνισε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι ευκαιρίες για περαιτέρω πρόοδο. «Οι θεωρήσεις εισόδου θα καταργηθούν από την 1η Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει πολλά για τους πολίτες της ‘Μακεδονίας’, καθώς η Ευρώπη θα έρθει εγγύτερα. Η Επιτροπή συνέστησε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τώρα οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην πρόοδο μέσα στον Δεκέμβριο. Αν αυτό δεν υλοποιηθεί, θα υπάρξει απογοήτευση και θα είναι πολύ πιο δύσκολο να υπάρξει μια επόμενη ευκαιρία», τόνισε ο κ. Thaler ο οποίος πρόσθεσε: «Είμαι εδώ ως συντάκτης της Έκθεσης για τη ‘Μακεδονία’, να ακούσω και να δω την κατάσταση και να υπάρξει η καλύτερη δυνατή Έκθεση για τη χώρα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι ενεργό αναφορικά με αυτό το ζήτημα το Νοέμβριο. Το γενικό μας μήνυμα θα είναι ότι η ‘Μακεδονία’ δικαιούται να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να καταστεί μέλος το συντομότερο δυνατό. Έχω πει σε διάφορες περιστάσεις ότι όταν ξεκινήσουν οι συνομιλίες, η ‘Μακεδονία’ θα είναι ισχυρότερη αναφορικά με την ταυτότητά της, τις σχέσεις της με τους γείτονες κ.τ.λ. Ξέρουμε όλοι ότι τώρα είναι η ευκαιρία και ελπίζουμε ότι ο χρόνος μέχρι τον Δεκέμβριο θα χρησιμοποιηθεί για πρακτική συμφωνία».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Ο επικεφαλής του Τμήματος για την πΓΔΜ της Διεύθυνσης Διεύρυνσης, κ. Christian Hedeberg, και το μέλος του Γραφείου του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση, κ. Mati Masikas, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στα Σκόπια πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της πΓΔΜ αρμόδιο για ζητήματα ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, κ. Ναούμοβσκι, καθώς και με ηγετικά στελέχη του VMRO-DPMNE, του SDSM και του DUI, και υπογράμμισαν ότι η πΓΔΜ διαθέτει αυτήν τη στιγμή «μια ιστορική ευκαιρία την οποία δεν πρέπει να χάσει». Μετά τη συνάντηση των κ.κ. Hedeberg και Masikas με τον Γενικό Γραμματέα του VMRO-DPMNE, κ. Πρότουγκερ, το VMRO-DPMNE εξέδωσε ανακοίνωση Τύπου στην οποία αναφέρει: «Η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης και η εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος παραμένει ζωτικής σημασίας».

Ανακοίνωση Τύπου εξέδωσε και το SDSM μετά τη συνάντηση των κ.κ. Hedeberg και Masikas με τoν επικεφαλής του SDSM, κ. Τσρβένκοβσκι. Η ανακοίνωση Τύπου του SDSM αναφέρει τα ακόλουθα: «Το πολιτικό κεφάλαιο το οποίο απέκτησε η ‘Μακεδονία’ με τη θετική Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα ξοδευτεί άσκοπα αν χαθεί η στιγμή και αν δεν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος μέχρι τη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο. Οι Βρυξέλλες δεν συστήνουν δημοψήφισμα για το ζήτημα του ονόματος και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρούν ότι μια τέτοια απόφαση δεν θα ήταν συνετή». Το VMRO-DPMNE απαντώντας στην ανακοίνωση του SDSM, ανέφερε ότι δεν είναι αλήθεια ότι οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιτίθενται στην ιδέα του δημοψηφίσματος, γιατί γνωρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ θα πρέπει να κρατήσει την υπόσχεση που έδωσε στους πολίτες. Το VMRO-DPMNE δήλωσε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη διένεξη για το ζήτημα του ονόματος παραμένει ζήτημα ζωτικής σημασίας και ότι οι πολίτες έχουν το νόμιμο δικαίωμα να δηλώσουν την άποψή τους γι’ αυτά τα ζητήματα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου ΜΙΑ, εχθές στο Αμερικανικό Κογκρέσο πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από το μέλος του Κογκρέσου από την πολιτεία της Βόρειας Ντακότα, κ. Earl Pomeroy, η οποία ήταν αφιερωμένη στην πΓΔΜ. Στην ενημέρωση απηύθυναν επίσης ομιλία ο Πρέσβης της πΓΔΜ στην Ουάσιγκτον, κ. Ζόραν Γιόλεβσκι, ο Περιφερειακός Διευθυντής για την Ευρώπη του International Republican Institute (IRI), κ. Lindsay Lloyd, και ο Διευθυντής του Εθνικού Δημοκρατικού Ινστιτούτου (NDI) για την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, κ. Robert Benjamin. Ο κ. Γιόλεβσκι, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ΜΙΑ, απάντησε σε ερωτήσεις που έθεσαν οι συμμετέχοντες. Το μέλος του Αμερικανικού Κογκρέσου, κ. Pomeroy, ο οποίος είχε το ρόλο του συντονιστή, αναφέρθηκε κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην πολιτική πρόοδο που σημείωσε πρόσφατα η πΓΔΜ, ενώ τόνισε τις θετικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της νομοθεσίας οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί από τη Βουλή της πΓΔΜ με τη βοήθεια των εκπροσώπων του IRI και του NDI στην πΓΔΜ. Ο κ. Pomeroy δήλωσε επίσης ότι η πΓΔΜ, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε μοναδικές προκλήσεις από την ανεξαρτησία της μέχρι και σήμερα, έθεσε το παράδειγμα μιας χώρας η οποία εφαρμόζει με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Ο κ. Pomeroy πρόσθεσε ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα θα είναι πιο ανοιχτή για τη διευθέτηση της ασήμαντης διένεξης για το ζήτημα του ονόματος.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής για την Ευρώπη του International Republican Institute (IRI), κ. Lindsay Lloyd, παρουσίασε στο Αμερικανικό Κογκρέσο την τελευταία έρευνα γνώμης, στην οποία η κυβερνώσα παράταξη και οι εκτελεστικές αρχές απολαμβάνουν υψηλά ποσοστά δημοφιλίας. Ο κ. Lloyd δήλωσε ότι η οικονομία αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην προώθηση των οικονομικών της προγραμμάτων στην κοινή γνώμη. Επίσης, ο κ. Lloyd παρουσίασε τη συμβολή του IRI στη βελτίωση των πολιτικών κομμάτων, της κοινωνίας των πολιτών και των κυβερνητικών θεσμών της πΓΔΜ.

Ο Διευθυντής του Εθνικού Δημοκρατικού Ινστιτούτου (NDI) για την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, κ. Robert Benjamin, δήλωσε ότι το NDI αντίθετα με το IRI, το οποίο επικεντρώθηκε στην ενδυνάμωση των πολιτικών κομμάτων, στόχευσε στη βελτίωση της νομοθετικής εξουσίας και στην παροχή τεχνικής βοήθειας στις εκλογές. Ο κ. Benjamin καλωσόρισε τις τάσεις της μεταβατικής διαδικασίας της πΓΔΜ, τονίζοντας τις εκλογικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, την ενδυνάμωση της νομοθετικής εξουσίας και τις ειρηνικές προεδρικές και δημοτικές εκλογές του 2009. Ο κ. Benjamin δήλωσε επίσης ότι η πΓΔΜ θα πρέπει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμη αναφορικά με την ενσωμάτωση των εθνικών μειονοτήτων, και ειδικά με τους Ρομά και τις γυναίκες στο πολιτικό σύστημα, την αποπολιτικοποίηση των ΜΜΕ και την λεπτομερή έλεγχο και διόρθωση των εκλογικών καταλόγων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΟΛΑΝΑ-ΓΚΡΟΥΕΒΣΚΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ / ΟΝΟΜΑΣΙΑ

Η συνάντηση που είχαν εχθές στις Βρυξέλλες ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, κ. Χαβιέ Σολάνα, και ο Π/θ της ΠΓΔΜ, κ. Νίκολα Γκρούεβσκι, και η κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, απασχολεί το σύνολο των ΜΜΕ της ΠΓΔΜ. Μερίδα αυτών προβάλλοντας το θέμα, όπως οι τ/σ Α1 και Kanal5, τόνισε ότι το βασικό μήνυμα που διαβίβασε ο κ. Σολάνα στον κ. Γκρούεβσκι ήταν: Το συντομότερο δυνατόν να εξευρεθεί λύση και ει δυνατόν δίχως διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ο κ. Γκρούεβσκι από την πλευρά του μετέφερε στον κ. Σολάνα ότι η ΠΓΔΜ είναι προσηλωμένη στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και κάλεσε την Αθήνα να θέσει το πρόβλημα αυτό στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων της.

Σε τηλεγράφημα του επίσημου ειδησεογραφικού πρακτορείου της ΠΓΔΜ, ΜΙΑ, σχετικά με την κοινή συνέντευξη Τύπου που είχαν οι κ.κ. Σολάνα και Γκρούεβσκι, ο Π/Θ της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι, μετά την θετική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την αναμενόμενη κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου, η ΠΓΔΜ παραμένει αφοσιωμένη στις μεταρρυθμίσεις και στην επίλυση των λοιπών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του προβλήματος με το όνομα που επέβαλε η Ελλάδα.

«Η “Μακεδονία” όσον αφορά στη διαδικασία ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης εφέτος παρουσίασε θετικά αποτελέσματα. Έχουμε θετική Έκθεση με σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βρισκόμαστε και στο τέλος της διαδρομής για την επισημοποίηση της κατάργησης των θεωρήσεων εισόδου, κάτι που αποτελεί σημαντική πρόοδο, σοβαρό επίτευγμα. Αυτά είναι πολύ σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη της χώρας, στα οποία αφιερώσαμε πολλή προσοχή και εργαστήκαμε πολύ κατά το προηγούμενο διάστημα. Παρεμπιπτόντως, καταφέραμε να επιλύσουμε ένα ακόμη ανοικτό ζήτημα, αυτό της οριοθέτησης των συνόρων με το Κόσοβο, που είναι επίσης ένα μεγάλο ζήτημα και μεγάλο βήμα όσον αφορά στη σταθερότητα και της συνολικής προόδου μας», τόνισε, σύμφωνα με το “MIA”, ο κ. Γκρούεβσκι στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Παρότι όλα αυτά διεξήχθησαν υπό ιδιόμορφες συνθήκες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, φαίνεται, τόνισε, σύμφωνα με το “MIA”, ο κ. Γκρούεβσκι, η ΠΓΔΜ κατάφερε να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά εντός αυτού του έτους.

«Είναι σημαντικό ότι δεν θα σταματήσουμε εδώ αλλά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την βελτίωση όλων των λοιπών αδυναμιών που σημειώνονται στην Έκθεση. Κατά την επόμενη περίοδο παραμένουμε αφοσιωμένοι στις μεταρρυθμίσεις και στην επίλυση των υπόλοιπων ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της αναζήτησης λύσης για το πρόβλημα του ονόματος που επέβαλε η Ελλάδα. Θα πράξουμε παν το δυνατόν ώστε να εξευρεθεί το συντομότερο κάποια λύση», υπογράμμισε, σύμφωνα με το εν λόγω πρακτορείο ειδήσεων, ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Αναφερόμενος ο κ. Γκρούεβσκι στη διένεξη για το όνομα, συνεχίζει το “MIA”, είπε ότι, όπως και κάθε λύση, έτσι και αυτή θα εξαρτηθεί όχι από τη μία πλευρά αλλά και από τις δύο.

«Ελπίζω ότι η νέα ελληνική Κυβέρνηση θα προσεγγίσει σοβαρά αυτό το ζήτημα και ότι θα το συμπεριλάβει στις προτεραιότητές της, ενώ θα εισέλθει στις συνομιλίες με βούληση ώστε να εξευρεθεί κάποια λύση», δήλωσε ο κ. Γκρούεβσκι.

Κατά τον ίδιο, προσθέτει το “MIA”, η πολιτική των παρεμποδίσεων στο παρελθόν δεν απέφερε μεγάλη πρόοδο.

«Κοιτάζοντας στο παρελθόν και αναλύοντας τα πράγματα διαπιστώνεται ότι αυτού του είδους οι πολιτικές δεν συνέβαλαν σε οποιαδήποτε πρόοδο. Χρειάζεται περισσότερη θετική ενέργεια και, όπως και για κάθε άλλη υπόθεση, πολλή δουλειά και πολλή αφοσίωση», διεμήνυσε, σύμφωνα με το “MIA”, ο κ. Γκρούεβσκι.

Απαντώντας ο ίδιος, συμπληρώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, σε ερώτηση δημοσιογράφων, εάν είναι εφικτό να εξευρεθεί λύση στη διένεξη για το όνομα έως τον Δεκέμβριο, δηλαδή έως τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ, ο κ. Γκρούεβσκι είπε ότι δεν μπορεί να δώσει ούτε θετική αλλά ούτε και αρνητική απάντηση.

«Μπορώ μόνον να πω ότι η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” θα πράξει παν το δυνατόν ώστε να εξευρεθεί λύση για το ζήτημα αυτό το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε, σύμφωνα με το “MIA”, ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Σολάνα, αναφέρει το “MIA”, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το όνομα στην ΠΓΔΜ, είπε ότι αυτή δεν είναι η καλύτερη λύση για το ζήτημα αυτό.

«Νομίζω πως σε μία κοινοβουλευτική δημοκρατία το δημοψήφισμα δεν αποτελεί την καλύτερη λύση προκειμένου να δοθεί απάντηση εκ μέρους των πολιτών για σημαντικά θέματα, αλλά, οπωσδήποτε, σεβόμεθα τη βούληση του λαού και της Κυβέρνησης», είπε ο κ. Σολάνα.

Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφων, καταλήγει το “MIA”, σχετικά με την πολιτική βούληση της ελληνικής πλευράς να συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος, ο κ. Σολάνα απήντησε:

«Εμείς θέλουμε να επιλυθεί το ζήτημα αυτό το συντομότερο δυνατό. Δεν μπορώ να απαντήσω εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά γνωρίζω τον Πρωθυπουργό, ο οποίος είναι ένας καλός φίλος μου. Είμαι σίγουρος πως και οι δύο, και ο Νίκολα και ο Παπανδρέου, θα καταβάλλουν προσωπικές προσπάθειες να το λύσουν. Μόνον αυτό μπορώ να πω. Δεν έχω εκπονημένη φόρμουλα για την επίλυση αυτού του προβλήματος, την οποία θα μπορούσα να παρουσιάσω τώρα».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ / ΟΝΟΜΑΣΙΑ / ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ, κ. ΝΑΟΥΜΟΒΣΚΙ

Στο πλαίσιο δημόσιας συζήτησης με θέμα: «Λισαβώνα-Σκόπια-Αθήνα», που πραγματοποιήθηκε εχθές στα Σκόπια, υπό τη διοργάνωση του Ιδρύματος «Ινστιτούτο Ανοικτή Κοινωνία της “Μακεδονίας”» και του «”Μακεδονικού” Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Ενσωμάτωση», ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, κ. Βάσκο Ναούμοβσκι, όπως σχολίασε σε σχετικό ρεπορτάζ του ο τ/σ Α1, για πρώτη φορά δεν ανέφερε ότι το ζήτημα της ονομασίας δεν αποτελεί προϋπόθεση για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για την ΠΓΔΜ.

«Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με στόχο να εξεύρουμε λύση και όχι να διαπραγματευόμαστε τα επόμενα δέκα (10) χρόνια, γνωρίζοντας ότι μετά από πολλά χρόνια η εξεύρεση λύσης για το όνομα θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών και των πολιτών τους. Όλα τα διμερή ζητήματα στην περιοχή μπορούν και πρέπει να επιλυθούν, στην κατεύθυνση των κοινών ευρωπαϊκών συμφερόντων. Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό να εξευρεθεί λύση, αποδεκτή και για τις δύο πλευρές, η οποία θα θεμελιώνεται στον αλληλοσεβασμό, την αλληλοκατανόηση και στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στην οποία δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, αλλά μόνον νικητές», δήλωσε ο κ. Ναούμοβσκι, υπογραμμίζοντας, ότι η πορεία όλων των χωρών στην περιοχή προς την κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια είναι μονόδρομος.

Στην εν λόγω δημόσια συζήτηση, σύμφωνα με το “MIA”, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου, της Κοινωνίας των Πολιτών της ΠΓΔΜ, καθώς και εκπρόσωποι των χωρών-μελών της ΠΓΔΜ, τονίσθηκε ότι η επικύρωση της Συμφωνίας της Λισσαβώνας θα ενισχύσει τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, ενώ η ΠΓΔΜ πρέπει να διασχίσει την πορεία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσής της με ευρεία κοινωνική συναίνεση και ταχεία λύση του ανοικτού ζητήματος της ονομασίας με την Ελλάδα.

Κατά τον κ. Ναούμοβσκι, προστίθεται στο τηλεγράφημα του “MIA”, η ΠΓΔΜ, στην πορεία της ευρωπαϊκής της ολοκλήρωσης, βρίσκεται σε μία φάση-κλειδί, όπου ουσιαστικής σημασίας είναι να χρησιμοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που προσφέρονται από τους θεσμούς και το ανθρώπινο δυναμικό. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης, στην οποία, όπως είπε, αδιαμφισβήτητα επιβεβαιώθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με τη στήριξη της Ελλάδας.

«Οπωσδήποτε, εκείνη την περίοδο η προσοχή της ΕΕ επικεντρώθηκε σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης με τη στήριξη της γειτονικής Ελλάδας. Πιστεύουμε ότι, όπως και τότε, η στήριξη εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας( για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων, συνεχίζει να υφίσταται και ότι η γειτονική μας χώρα, ως το παλαιότερο μέλος της ΕΕ στην ΝΑ Ευρώπη, θα επιδείξει τις ηγετικές ικανότητες και θα παροτρύνει τη διαδικασία της πλήρους έναταξης των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στην ΕΕ», τόνισε, σύμφωνα με το εν λόγω ειδησεογραφικό πρακτορείο ο κ. Ναούμοβσκι.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της ε/φ Utrinski Vesnik, ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην ΠΓΔΜ, κ. Έρβαν Φουερέ, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση, αναφορικά με τη διένεξη για το όνομα, επανέλαβε το μήνυμα που απέστειλε η ΕΕ, ότι δηλαδή ενθαρρύνουν και τις δύο πλευρές να εξεύρουν κοινώς αποδεκτή λύση και ότι τώρα είναι η θετική και σημαντική στιγμή για κάτι τέτοιο, όπως είναι καθοριστικό η Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να διακρίνει αυτή τη δυνατότητα ώστε να καταβάλει προσπάθεια για την εξεύρεση τελικής λύσης για το πρόβλημα αυτό. Ο κ. Φουερέ, προστίθεται στο δημοσίευμα, ερωτηθείς πώς θα εξευρεθεί λύση αφού δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις, απήντησε ότι είναι σίγουρος πως η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και ότι γίνονται προσπάθειες να αναπτυχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες συζητήσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας υπό τον κ. Μάθιου Νίμιτς.

«Υπογραμμίσαμε ότι όσο πιο γρήγορα προχωρήσει η διαδικασία, τόσο πιο γρήγορα θα εξευρεθεί λύση», δήλωσε, σύμφωνα με την ε/φ, ο κ. Φουερέ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της “Utrinski Vesnik”, η Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της ΠΓΔΜ για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, κα Ράντμιλα Σεκερίνσκα, επανέλαβε τη θέση της πως δεν πιστεύει ότι η χώρα θα ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ σε δύο(2)χρόνια, αλλά ότι πρέπει να είναι έτοιμοι για μία μαραθώνια διαδικασία που ελπίζει πως δεν θα διαρκέσει δέκα (10) χρόνια. Η ίδια, εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου της ΠΓΔΜ για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, δήλωσε ότι ο θεσμός αυτός, μέσω της εποικοδομητικής κριτικής και των διαβουλεύσεων που θα οδηγήσουν σε ομοφωνία, δύναται να συνεισφέρει στην προετοιμασία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, διότι, κατά την άποψή της, εάν δεν είναι εφικτό να συμφωνήσουν εντός της χώρας, τότε είναι αδύνατον να συμφωνήσουν εκτός αυτής. Σύμφωνα με το “MIA”, η κα Σεκερίνσκα χαιρέτισε τη δήλωση του κ. Ναούμοβσκι ότι η εξεύρεση λύσης για το όνομα είναι εφικτή και ότι αυτή δεν πρέπει να αναζητηθεί τα επόμενα δέκα (10) χρόνια, διότι ο παράγων χρόνος είναι σημαντικός.

Τέλος, στο σχετικό ρεπορτάζ του τ/σ A1, αναφέρθηκε ότι, μετά τον κοινοτικό Επίτροπο κ. Ρεν και το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI τοποθετήθηκε κατά της πρόθεσης του κ. Γκρούεβσκι και του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE η λύση για το όνομα να τεθεί σε δημοψήφισμα. Η ιδέα έχει μεγάλο ρίσκο, θεωρούν από το κόμμα του κ. Αχμέτι, διότι σε περίπτωση που το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι: «Το όνομα ή το ΝΑΤΟ» θα υπάρξει διχασμός σε εθνοτική βάση μεταξύ των “Μακεδόνων” και των Αλβανών.

«Πώς θα τοποθετηθούμε σε περίπτωση που διεξαχθεί δημοψήφισμα όπου η υπερισχύουσα κοινότητα, οι “Μακεδόνες”, αποφανθεί κατά της αλλαγής του ονόματος, δηλαδή κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ, ενώ οι Αλβανοί ταχθούν υπέρ της αλλαγής του ονόματος, δηλαδή υπέρ του συμβιβασμού και συνεπώς υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα θεωρεί έγκυρο;», τόνισε, σύμφωνα με τον τ/σ, η κα Ερμίρα Μεχμέτι Ντεβάγια από το DUI.

Η αντιπολίτευση, κατέληξε το ρεπορτάζ, ζήτησε, σε περίπτωση που η ηγεσία της ΠΓΔΜ έχει σχέδιο για το πώς θα ορισθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο –με ή χωρίς επίλυση του ζητήματος της ονομασίας- να το παρουσιάσει άμεσα ώστε να υπάρχει χρόνος να επιτευχθεί πολιτική ομοφωνία επ’ αυτού.

No comments:

Post a Comment