Monday, September 21, 2009

Οι απειλές από το όνομα «Μακεδονία»

Αναδημοσίευση από το Ιστολόγιο του Ακρίτα. Αξίζει να διαβάσετε και τα σχόλια που ακολουθούν την αρχική ανάρτηση.


Του Νικολαου Μερτζου*
Πηγή: Καθημερινή

Σε άρθρο του υπό τον ελληνοαμερικανικό τίτλο «Ο loser των Βαλκανίων» ο κ. Αλέξης Παπαχελάς εκτιμά ότι «δεν είναι πραγματικό ζήτημα εθνικής ασφαλείας η ονομασία των Σκοπίων». Μ’ αυτήν τη λανθασμένη εκτίμηση, όμως, διαφωνούν τα εξής αυταπόδεικτα γεγονότα:

1. Η ονομασία των Σκοπίων είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ως πρωθυπουργός ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «η ονομασία είναι το όχημα του αλυτρωτισμού».

2. Η «Δημοκρατία της Μακεδονίας», από το 1944 μέχρι σήμερα ανελλιπώς, διακηρύσσει διεθνώς και διδάσκει εσωτερικώς τις νέες γενεές του ότι η (κατά φαντασίαν) «Ενιαία Μακεδονία» διαμελίσθηκε μετά το 1912 σε τέσσερα τμήματα μεταξύ Σερβίας, Ελλάδος, Βουλγαρίας και Αλβανίας, οι οποίες εξαπέλυσαν –και οι τρεις τελευταίες συνεχίζουν ακόμη– «συστηματική γενοκτονία του μακεδονικού λαού». Το 1943 ο «μακεδονικός λαός» απελευθέρωσε το πρώτο τμήμα από τους Σέρβους κατακτητές και το 1944 ίδρυσε στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβίας την ομόσπονδη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» που το 1991 κηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος.

3. Εθνική αποστολή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σύμφωνα και με το πρώτο Σύνταγμά της, είναι η ολόπλευρη υποστήριξη των «υποδούλων Μακεδόνων» και η απελευθέρωση όλης της Μακεδονίας από την «ξένη κατοχή» της Ελλάδος, της Βουλγαρίας και, δευτερευόντως, της Αλβανίας.

4. Το Πεντάγωνο, από το έτος 2000, ενστερνίζεται πλήρως τους ανωτέρω ισχυρισμούς των Σκοπίων. Εντυπό του προς τα αμερικανικά στρατεύματα στα Βαλκάνια ρητά αναφέρει ότι η ελληνική Μακεδονία «τελεί υπό ξένη διοίκηση», όπως και η βουλγαρική.

5. Το Κράτος των Σκοπίων ουδέποτε αναγνώρισε ως ελληνική την ελληνική Μακεδονία. Μέχρι και σήμερα την ονομάζει «Αιγαιακή Μακεδονία», δηλαδή νότιο τμήμα της «Ενιαίας Μακεδονίας», που βρίσκεται ακόμη υπό «ελληνική κατοχή». Γι’ αυτό το κράτος των Σκοπίων αναγνωρίζει επίσημα τον ελληνικό εμφύλιο σαν «εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Αιγαιατών Μακεδόνων», τους οποίους και έκτοτε συνταξιοδοτεί.

6. Συλλογική επιστημονική μελέτη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών δημοσιεύει περισσότερα από τριακόσια διαδοχικά κρατικά τεκμήρια των Σκοπίων (νόμους, διατάγματα, κυβερνητικές δηλώσεις, χάρτες, σχολικά εγχειρίδια, πρακτικά Βουλής, αρχεία, μνημεία κ.ά.), που αποτυπώνουν επί 62 συνεχή έτη τον αλυτρωτισμό κατά της ελληνικής Μακεδονίας. Κυκλοφορεί σύντομα.

7. Είναι χαρακτηριστική, καθ’ όλο το τελευταίο δίμηνο, η επιμονή και η συχνότητα με την οποία ο Μακεδών πρωθυπουργός της Ελλάδος καλεί τα Σκόπια να εγκαταλείψουν την εχθρική αλυτρωτική προπαγάνδα.

8. Μηνύματα, ανάλογα με αυτά της Αθήνας, για τα Σκόπια διεβίβασε ήδη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. η Σόφια.

9. Ομηροι αυτού του αλυτρωτισμού κατέστησαν ήδη οι Ελληνες επενδυτές στα Σκόπια που, επί παραδείγματι, επιτίθενται απροκάλυπτα στα ΕΛΠΕ, στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ κ.α.

10. Ουδείς ουδέποτε ισχυρίσθηκε ότι «ένα ανασφαλές κρατίδιο μπορεί να μας απειλήσει» μόνο του. Αλλά είναι μόνο του; Υπάρχει Ελληνας που αγνοεί τι έπραξε και τι πράττει συστηματικά η Ουάσιγκτον υπέρ της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»;

11. Τα Βαλκάνια από το 1990 αποσυντίθενται σε προτεκτοράτα, με επόμενο –μα όχι τελευταίο– το Κοσσυφοπέδιο.


* Ο κ. Νικόλαος Ι. Μέρτζος είναι πρόεδρος της «Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών».

1 comment:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=H8xg72VCPe8

    Κι ένα βιντεάκι για τις γιορτές!

    ReplyDelete