Sunday, February 8, 2009

Η ηγεσία της Παμμακεδονικής συναντήθηκε με τον Νιμιτζ

Ηλεκτρονικό μύνημα της Νίνας Γκατζούλη, Ύπατη πρόεδρο της Παμμακεδονικής

Δελτίο Τύπου

Επικοινωνία: Νίνα Γκατζούλη

ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Νέα Υόρκη, Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου 2009Συνάντηση της ηγεσίας της Παμμακεδονικής και του Συντονιστή Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Η.Π.Α. με τον ειδικό διαμεσολαβητή του Ο.Η.Ε., Μάθιου Νίμιτζ.

Σε ήπιο και φιλικότερο από άλλες φορές κλίμα διεξήχθη το πρωί της Παρασκευής 6 Φεβρουαρίου 2009 η συνάντηση της ηγεσίας της Παμμακεδονικής Ένωσης Η.Π.Α. και του Συντονιστή Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Η.Π.Α. κ. Θ. Σπυρόπουλου με τον Eιδικό Διαμεσολαβητή του Ο.Η.Ε., Μάθιου Νίμιτζ.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι από τη συνάντηση» δήλωσε η πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Η.Π.Α. κ. Νίνα Γκατζούλη «η οποία αυτή τη φορά διεξήχθη σε φιλικότερο και ηπιότερο κλίμα. Ενδεικτικό του κλίματος αυτού είναι το γεγονός ότι ενώ η συνάντησή μας είχε προγραμματισθεί για μισή ώρα διήρκησε τελικώς 60 λεπτά.»

Σύμφωνα με την κ. Γκατζούλη ο ειδικός διαμεσολαβητής κ. Μάθιου Νίμτζ αφού άκουσε με προσοχή την ίδια και τον κύριο Σπυρόπουλο τους απήντησε ότι ο ίδιος είναι ‘απλώς ένας υπάλληλος των Ηνωμένων Εθνών’ και τους συμβούλεψε να απευθυνθούν στην Αμερικανική διακυβέρνηση και σε χώρες της Ευρώπης, κυρίως στη Γαλλία και Γερμανία, καθώς έχουν μεγαλύτερη ισχύ και επιρροή από τον ίδιο στο θέμα της ονομασίας της π.Γ.Δ.Μ..

Με ιδιαίτερο νόημα ο κ. Νίμιτς είπε ότι ‘με την αλλαγή της Αμερικανικής διακυβέρνησης τα πράγματα θα μπορούσαν να λάβουν διαφορετική τροπή’. Προσέθεσε επίσης, ότι οι ενέργειες της π.Γ.Δ.Μ. να αλλάζει τα ονόματα των αεροδρομίων και δρόμων της με το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και να εγείρει αγάλματα και μνημεία χρησιμοποιώντας σαφώς ελληνικά σύμβολα προκαλούν την Ελλάδα και δεν συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσεως στο θέμα της ονομασίας της.

Ο κ. Νίμιτζ, αναφερόμενος στη σύλληψη από την αστυνομία της π.Γ.Δ.Μ.του φιλέλληνα Σέρβου φοιτητή Βασίλη Γκλιγκόροφ, ο οποίος είναι ισχυρός επικριτής της ακραίας εθνικιστικής τακτικής του «μακεδονισμού» των Σλάβων, είπε πως διάβασε στο διαδίκτυο ότι ο φοιτητής πάσχει από σχιζοφρένεια. Οι Έλληνες ομογενείς διαφώνησαν με τον κ. Νίμιτζ δηλώνοντας πως γνωρίζουν από έγκυρες πηγές πως ο κ. Γκλιγκόροφ κακοποιήθηκε από τις αρχές της π.Γ.Δ.Μ. και κρατείται υπό φυλάκιση, τόνισαν δε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να επέμβει στην περίπτωση.

Οι δύο ηγέτες της Παμμακεδονικής και του Σ.Α.Ε. στάθηκαν κυρίως στο θέμα της Σκοπιανής προπαγάνδας η οποία πλέον ξεπέρασε κάθε όριο και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι σε καμμία περίπτωση ο απανταχού Ελληνισμός δεν θα δεχθεί τα περί δήθεν «Μακεδονικής» γλώσσας και εθνικότητας. Ο κ. Νίμιτζ προσπάθησε να υποβιβάσει τη σημασία του γεγονότος λέγοντας ότι πρόκειται απλώς για έναν επιθετικό προσδιορισμό για χρήση στα Ηνωμένα Έθνη. Η κ. Γκατζούλη τον προβλημάτισε όταν του επεσήμανε τις συνέπειες που θα είχε η παρουσία ‘Μακεδονικού’ Στρατού στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη.

Η κ. Γκατζούλη επέδωσε στον κ. Νίμιτς σχετικό υπόμνημα και έθεσε υπόψιν συγκεκριμένα εγχειρήματα Σκοπιανών αλλά και Αμερικανών καθηγητών διαστρέβλωσης της Μακεδονικής ιστορίας. Επίσης, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την Γκέϋ Μακ Ντούγκαλ η οποία κατ΄εντολή του Ο.Η.Ε. βρέθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα για να διερευνήσει καταγγελίες για καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των μειονοτήτων που τάχα διαβοιούν ιδιαίτερα στο χώρο της Μακεδονίας και Θράκης.

Ο κ. Σπυρόπουλος δήλωσε πως το Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Η.Π.Α. στηρίζει τις θέσεις της Παμμακεδονικής Ένωσης Η.Π.Α. καθώς εκφράζει την ελληνοαμερικανική κοινότητα στο σύνολό της στο θέμα αυτό και αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά του μέλη. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι είναι καλύτερο και συμφέρον για τη χώρα και πως θα αξιοποιήσει την αλλαγή της Αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της π.Γ.Δ.Μ.: «Η Παμμακεδονική Ένωση Η.Π.Α. έχει κάνει εξαιρετική εργασία στις Η.Π.Α. αναφορικά με την αντιμετώπιση της Σκοπιανής προπαγάνδας και πάντοτε σε συνεργασία με την Ελληνική πρεσβεία της Ουάσινγκτον προωθεί τις Ελληνικές θέσεις, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στον Ελληνισμό».

Στη συνάντηση παρεβρέθησαν και ο αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής Δρ. Αντ. Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Αλεξάνδρειο» κ. Φώτης Γερασόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος και εκπρόσωπος του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου κ. Βασίλης Γκατζούλης και η σύζυγος του Συντονιστή Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. κ. Έρικα Σπυρόπουλος.

Το πλήρες περιεχόμενο του υπομνήματος που κατέθεσε η κ. Γκατζούλη στον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών κ. Νίμιτζ έχει ως εξής:

«Σας είμαστε υπόχρεοι για τη συνάντησή μας μαζί σας. Ως Αμερικανοί πολίτες Μακεδονικής πολιτιστικής ταυτότητας (Μακεδόνες είναι οι οι Έλληνες που προέρχονται από την Ελληνική επαρχία της Μακεδονίας) ανησυχούμε ιδιαιτέρως με τις πρόσφατες εξελίξεις στα Βαλκάνια και εν όψει της επανέναρξης των συνομιλιών μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για την ονομασία της π.Γ.Δ.Μ. στις 12 Φεβρουαρίου 2009.

Εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας για τη νέα έκθεση του “International Crisis Group” (ICG), με έδρα τις Βρυξέλες, στο θέμα της διαφωνίας Αθηνών και Σκοπίων για την ονομασία της π.Γ.Δ.Μ. και το οποίο καταλήγει προτείνοντας την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ως το καταλληλότερο όνομα για διεθνή χρήση, επιβραβεύοντας τους Σλάβους, Αλβανούς, Ρόμα, Τούρκους, Βλάχους, και Σέρβους της π.Γ.Δ.Μ. με «Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα των Σλάβων ως «Μακεδονική».

Η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» δίνει την εντύπωση ενός διαιρεμένου κράτους, το οποίο θα πρέπει να ξαναενωθεί στο μέλλον. Από την άλλη πλευρά, η έκθεση του ICG δεν μπορεί και δεν πρέπει να επηρεάσει την αποκλειστική ευθύνη που φέρερε για τις διαπραγματεύσεις κατ’ εντολή των Ηνωμένων Εθνών.

Κάθε προσπάθεια, ανεξαρτήτως από το που προέρχεται, να χαρισθεί η «Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα στους κατοίκους της π.Γ.Δ.Μ. απορρίπτεται από όλους τους Έλληνες.

Χωρίς να ανακαλούμε ιστορικά γεγονότα για την αδιαμφισβήτητη σχέση των αρχαίων μακεδόνων με τους σύγχρονους Έλληνες που προέρχονται από τη Μακεδονία, τη βόρειο επαρχία της Ελλάδας, θα θέλαμε να θέσουμε το εξής ερώτημα: πως συνδέονται οι σημερινοί κάτοικοι της π.Γ.Δ.Μ. με τους αρχαίους Μακεδόνες; Η ακόμη καλύτερα, με ποια λογική οι κάτοικοι της π.Γ.Δ.Μ. χρησιμοποιούν το μακεδονικό όνομα εθνολογικά, ένα όνομα το οποίο προϋπάρχει της δικής τους ύπαρξης χιλιάδες χρόνια; Αυτομάτως, αυτό καταδεικνύει εθνική, πολιτιστική και γλωσσική συνέχεια.

Κύριε Νίμιτζ, είναι δική σας ευθύνη να εξηγήσετε στις δύο πλευρές με εμφατικό τρόπο ότι υπό την εντολή των Ηνωμένων Εθνών δεν έχουν καμμία εξουσιοδότηση να συζητούν για οποιοδήποτε θέμα που αφορά την π.Γ.Δ.Μ. παρά το όνομα της χώρας. Συνεπώς είσαστε υπεύθυνος να θέσετε τέλος στις προσπάθειες της ηγεσία της π.Γ.Δ.Μ. να προωθήσει την γλώσσα και την εθνικότητά τους όπως την προσδιορίζουν μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Σε λίγες ημέρες οι εκπρόσωποι της π.Γ.Δ.Μ., της Ελλάδας και εσείς θα ξεκινήσετε εκ νέου τις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας. Πως είναι δυνατόν ένα λογικό άτομο να συνεργαστεί με την παραφροσύνη που επιδεικνύει τελευταία η πρωτοβουλία της ηγεσίας της π.Γ.Δ.Μ.; Εκτός από την ανέγερση αγαλμάτων του μεγάλου Αλεξάνδρου, του πατέρα του Φιλίππου, την αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου των Σκοπίων, την ονομασία οδικής αρτηρίας με το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την προώθηση διαφημιστικού μηνύματος στο διεθνές δίκτυο του CNN το οποίο σφετερίζεται την ελληνική ιστορία (κυρίως στην ιστοσελίδα της “Macedonia”- Timeless), έχουν αποφασίσει ότι ο ίδιος ο Θεός τους είπε πως προέρχονται από την Άρια φυλή και ότι όλοι οι υπόλοιποι είναι κατώτεροι.

Πρόσφατα, εξετέθησαν μόνοι τους όταν μέσω της εθνικών τους τηλεοπτικών σταθμών προέβαλαν μήνυμα 9 λεπτών με τίτλο «Μακεδονική προσευχή». Στο εν λόγω μήνυμα εμφανίζεται ο ίδιος ο Θεός να λέει στο λαό της π.Γ.Δ.Μ. ότι “...Κατοίκησα την γη με τρεις φυλές, τη λευκή φυλή- τους «Μακεδονοειδείς», την κίτρινη- τους «Μογγολοειδείς» και τη μαύρη- τους «Νεγροειδείς», οι υπόλοιποι άνθρωποι είναι μιγάδες”. Αυτές οι φυλετικές πεποιθήσεις, οι οποίες υποκρύπτουν επικίνδυνες εθνοκεντρικές θέσεις είναι ιδιαιτέρως προβληματικές και απομακρύνουν την προοπτική εξεύρεσης μίας βιώσιμης και μακροχρόνιας λύσης στο πολυετές πρόβλημα της ονομασίας.

Επίσης, όπως φημολογείται στις 28 Ιανουαρίου 2009 η αστυνομία της π.Γ.Δ.Μ. εφόρμησε στο διαμέρισμα του Βασίλη Γκλιγκόροφ όπου και τον συνέλαβε λόγω της δραστηριότητά τους. Ο κ. Γκλιγκόροφ φοιτητής πανεπιστημίου στην ιστορία έχει αφιερώσει τις προσπάθειές του στη βελτίωση της Σλαβο-Ελληνικής φιλίας μέσω της προόδου της ιστοριογραφικής και ανθρωπολογικής επιστήμης σχετικά με τους Νότιους Σλάβους στα Βαλκάνια και τους Έλληνες, όπως επίσης τις διάφορες πτυχές των αμοιβαίων πολιτιστικών και πολιτικών σχέσεων. Είναι ισχυρός επικριτής της ακραίας εθνικιστικής τακτικής του «μακεδονισμού» και ένα από τα ηγετικά μέλη του Σλαβο-Φιλελληνικού Δικτύου. Αυτή τη στιγμή, η τύχη του κ. Γκλιγκόροφ αγνοείται καθώς πληροφορηθήκαμε ότι έχει φυλακισθεί και υποστεί σωματικά και ψυχικά βασανιστήρια.

Η π.Γ.Δ.Μ. πρέπει να εγκαταλείψει τη νοοτροπία του κομμουνιστικού παρελθόντος της η οποία έχει ως αποτέλεσμα την εχθρική αλυτρωτική της στάση έναντι των γειτόνων της. Η απόκοσμη φασιστική συμπεριφορά της ηγεσίας της π.Γ.Δ.Μ. είναι διαρκής. Είναι απίστευτο το γεγονός ότι το άρθρο 6 της Νομοθεσίας της χώρας για την Επιστημονική Ερευνητική Δραστηριότητα της π.Γ.Δ.Μ. όπως δημοσιεύεται στην κυβερνητική εφημερίδα “ Gazette of the Republic of Macedonia” No.13/96 και 29/02, θέτει εκτός νόμου την ανάπτυξη κάθε επιστημονικής έρευνας για την εθνική ταυτότητα των Σλάβων κατοίκων της π.Γ.Δ.Μ. τον 21ο αιώνα!

Η π.Γ.Δ.Μ. είναι μία μικρή μεσόγειος χώρα στα νότια Βαλκάνια με σοβαρά εσωτερικά προβλήματα η οποία εξάγει προβλήματα και αστάθεια στις γειτονικές χώρες. Πρόκειται για το μοναδικό κράτος στην Ευρώπη στο οποίο η αμοιβαιότητα και ο συμβιβασμός είναι άγνωστες έννοιες, ενώ ο αλυτρωτισμός και η επιθετικότητα είναι ο κανόνας. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της πολυ-εθνικιστικής κυβέρνησης που ακολουθεί τον Μακεδονισμό, μία εθνικιστική έννοια που δημιούργησαν οι κομμουνιστές, στηριγμένοι σε μία ιστορία την οποία πλαστογράφησαν για να κρύψουν τις ιμπεριαλιστικές τους θέσεις.

Επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ότι ουδέποτε κανένα Περιφερειακό Συμβούλιο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού δεν αποδέχθηκε σύνθετη ονομασία για την π.Γ.Δ.Μ. συμπεριλαμβανομένης και της Νεολαίας του Οργανισμού. Αυτή ακριβώς είναι η θέση των Παμμακεδονικών Ενώσεων που εκπροσωπούν τέσσερις ηπείρους, όπως και την πλειοψηφία του ελληνικού λαού στην Ελλάδα.

Εχουμε έντονη την αίσθηση ότι ο αλυτρωτισμός και η επιθετική συμπεριφορά της π.Γ.Δ.Μ. κλιμακώνεται σημαντικά, συμβάλλοντας στην αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων, μετά την αναγνώρισή της π.Γ.Δ.Μ. ως Δημοκρατία της “Μακεδονίας” από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αποτελεί ισχυρή πεποίθησή μας ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να καταδικάσουν τον αλυτρωτισμό και την επιθετική συμπεριφορά της π.Γ.Δ.Μ. έναντι της Ελλάδας και να απαιτήσουν από την π.Γ.Δ.Μ. να διαπραγματευθεί με καλή πίστη με την Ελλάδα για τη νέα της ονομασία.

Το υπόμνημα συνυπογράφουν η πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής Νίνα Γκατζούλη και ο αντιπρόεδρος της Οργάνωσης Δρ. Αντώνης Παπαδόπουλος.

Το κείμενο στην αγγλική έχει ως ακολούθως:

We are very grateful to meet with you. As American citizens of Macedonian cultural identity (Macedonians are the Hellenes originally from today’s Hellenic province of Macedonia) we are very concerned with the latest events unraveling in the Balkans and of course with the recommence of the discussions between Athens and Skopje, regarding the name issue of the Former Yugoslav Republic of Macedonia (the FYROM), on February 12, 2009.

We are profoundly disturbed with the Brussels-based “International Crisis Group” (ICG) which lately issued a new report on the “name dispute” between Athens and Skopje, concluding by recommending, the “Republic of North Macedonia” as a suitable name for international usage, rewarding the Slavs, Albanians, Roma, Turks, Vlachs, Bulgarians and Serbs of the FYROM with the “Macedonian” ethnicity and the language of the Slavs as “Macedonian.” Republic of North “Macedonia” however might convey the impression of a divided country, one that should be reunited in the future. On the other hand the report of the ICG cannot and should not have any effect on the UN mandate which you have exclusive responsibility.

Any attempt, no matter where it comes from, to reward the FYROM inhabitants with the “Macedonian” ethnicity and language is of course unacceptable to all Hellenes. Without bringing up the historical facts, the undisputable connection of the ancient Macedonians with the current Hellenes whose place of origins is Macedonia, the northern province of Greece, we would like to pose a question: how are today’s inhabitants of the FYROM connected with the ancient Macedonians? Or better yet, with what logic the inhabitants of the FYROM are using the Macedonian name ethnologically, a name that preexists their very existence for thousands of years? It automatically demonstrates ethnic, cultural, and linguistic continuation.

Mr. Nimetz, it is your responsibility to explain to both parties in the strongest terms that under the UN mandate they have no authority to debate anything regarding FYROM, except the name of the country. Therefore you are responsible in blocking the FYROM leadership’s attempts to promote their so-called language and ethnicity in any way through the United Nations.

In a few days the FYROM representative, the Greek representative and you Mr. Nimetz, will begin negotiations again about the name dispute. How could any logical individual cooperate with such lunacy as that displayed lately by the FYROM leadership’s initiative? In additions to erecting statues of Alexander the Great, his father King Philip, changing the name of the Skopje airport, naming a highway after Alexander the Great, promoting an ad on international CNN which appropriates the Hellenic history (especially on the website of “Macedonia”- Timeless), they have also decided that God himself told them that they came from the Aryan race, while everyone else is inferior.

It was recently self-exposed when they promoted through National TV channels an approximately nine minute video, entitled “Macedonian Prayer.” In the video God himself [!] appeared, telling the people of the FYROM that he “had populated the earth with three races of people, the white race or Macedonoids, the yellow race or Mongoloids and the black race or Negroids, while all other people in the world are mulattos”. These extreme racial beliefs, which underlie a virulent ethnocentric narrative are especially troubling and dampen enthusiasm about the prospect of a viable and lasting solution to the perennial name problem.

Also reportedly on January 28, 2009 the FYROM police charged into Mr. Vasil Gligorov’s apartment where they arrested him purportedly because of his activist actions. Mr. Gligorov, a university graduate in history, has devoted his efforts at improving Slavic-Greek friendship through the advancement of historiographic and anthropological scholarship about Southern Slavs in the Balkans and Greeks, as well as the various aspects of their mutual cultural and political relations. He is a strong critic of the extreme nationalistic narrative of “Makedonism” and one of the leading members of the Slavic Philhellenic Network. At this time, the whereabouts of Mr. Gligorov are unknown although we have learned that he has since been imprisoned and suffered physical and mental torture.

FYROM must abandon the mentality of its communist past era that has resulted in hostile irredentist behavior towards its neighbors. The FYROM leadership’s eerie fascist performance is continuous. It is incredible that the FYROM Article 6 of the Law on the Scientific Research Activity as published in the “Official Gazette of the Republic of Macedonia” Nos.13/96 and 29/02, proscribes the development of any scientific research on the national identity of the FYROM Slav inhabitants in the 21st century!!

FYROM is a small landlocked country in the southern Balkans with serious domestic issues, which exports problems and instability to its neighboring countries. It is the only country in Europe that reciprocity and compromise are unknown, while irredentism and aggression are the norm. It is the result of an ultra-nationalistic government that follows Macedonism, a nationalistic concept created by the communists, based on a history that they purposely falsified in order to hide imperialistic views.

We wish to inform you that there has never been a Region of the World Council of Hellenes Abroad Organization, accepting a compound name for the FYROM, including the World Council Youth. This is exact the same position of the Pan-Macedonian Associations representing the four continents, as well as the majority of the Greek people in Greece.

We feel very strongly that the irredentism and aggressive behavior of the FYROM escalated significantly, destabilizing the Balkans, after their recognition as Republic of “Macedonia” by the United States. We strongly feel that the UN should condemn the irredentist and aggressive behavior of the FYROM against Greece and demand that FYROM negotiates in good faith with Greece for a new name for their country.

Nina Gatzoulis, President Dr. Antonis Papadopoulos, Vice-President

No comments:

Post a Comment