Sunday, March 6, 2011

Η Βραζιλία του χθές, το μέλλον της Ελλάδας?

Μόλις γύρισα από επαγγελματικό ταξίδι 10 ημερών στο Σάο Πάολο, Βραζιλία. Μπορώ να πω ότι δεν ήταν ακριβώς ότι περίμενα, αλλά ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι με ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις…

Η πρώτη εικόνα του Σάο Πάολο είναι μια τεράστια μεγαλούπολη, με πολλούς ουρανοξύστες, μοντέρνα κτίρια με ελικοδρόμια στην κορυφή τους (ναι το Σαο Πάολο εχει το μεγαλύτερο στόλο ελικοπτέρων στον κόσμο – το έμαθα τώρα…) – η πόλη με έντονα Ευρωπαικό (Μεσογειακό θα έλεγα) χρώμα σφύζει με ζωή. Ζώντας λίγες μέρες διακρίνεις τα κυρίαρχα κοινωνικά σώματα, οι παραδοσιάκα πλούσιου και οι άστεγοι, αλλά και μια νέα κυρίαρχη τάξη – Νεόπλουτοι, και αν νομίζετε ότι η Αθήνα βρίθει από αυτούς, κάνετε λάθος….

Η Βραζιλία αυτή τη στιγμή γνωρίζει μια πρωτόγνωρη ανάπτυξη. Τα τελευταία χρόνια και ΑΦΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ η οικονομία τελικά αναπτύσεται – μερικές διαπιστώσεις:
Για πολλά χρόνια (δεκαετίες 80 και 90, αρχες 2000) η Βραζιλία πέρασε έντονο οικονομικό πρόβλημα
Στις μεγάλες πόλεις η εγκληματικότητα ήταν στο ζενιθ (το Σαο Παολο μεχρι πριν μερικά χρόνια είχε το μεγαλύτερο αριθμό δολοφονιών στον κόσμο)
Σύμφωνα με τους συναδέλφους μου, 30 χρόνια πριν η δημόσια παιδεία (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) ήταν εξαιρετική, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, και αν μπορείς στέλνεις το παιδί σου σε ιδιωτικό σχολεία (ανάλογα με την οικονομική σου δυνατότητα και το ανάλογο σχολείο)…
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση (3τη θητεία) σε κάθε εκλογική αναμέτρηση υπόσχεται αναβάθμιση της παιδείας – τίποτα δεν έγινε, και δεν προβλέπεται να γίνει (κατα τους ντοπιους εργατικό είναι το κόμα μονο στα χαρτια, η πολιτική είναι πλεόν δεξιά, δεξιά…)
Ιδιωτικοποιήσεις – όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ιδιωτικοποιηθεί (βλέπε αερομεταφορές)
Οικονομικοί πόροι – η Βράζιλια είναι από τις πιο πλούσιες πλουτοπαραγωγικές χώρες, και πάλι αντιμετώπισε τεράστιο οικονομικό πρόβλημα… πάντα είχε και μερική παραγωγή πετρελαίου…τα τελευταία 2-3 χρόνια ανακοινώθηκε η ύπαρξη ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ανοικτά της Βραζιλίας… τυχαία έμαθα ότι λίγο πριν γίνει αυτό, το κρατικό μονοπώλιο στην άντληση πετρελαίου έπαψε, το επάγγελμα “άνοιξε” και πλέον πετρελαικοί κολοσσοί έχουν δικαίωμα άντλησης (και μετά”εμφανίστηκε” το τεράστιο κοίτασμα ως δια μαγείας) – μαζί με αυτό ακολούθησε και η οικονομική άνθιση (συμπτώσεις…)
Μετανάστες – τα χρόνια της φτώχειας η Βραζιλία ήταν παράδεισος των παράνομων μεταναστών’ στα κέντρα των μεγαλουπόλεων μαζευονταν χιλιάδες παράνομοι και δούλευαν για ένα κοματι ψωμί (είδα ένα εργοστάσιο, που δουλέυαν μετανάστες, χωρίς χαρτιά, και άδεια να βγουν έξω, στοιβαγμένοι σε μια γωνία για να κοιμούνται….) – τώρα βεβαια ξαφνικά η αστυνομία ‘έγινε πιο αποτελεσματική και σχεδόν εχουν εκδιωχθεί όλοι…
έντονη φτώχεια, και πλούτος – 2 τάξεις μονο…αλλά smartphone όλοι τους….

Μυρίζει κάτι απο Ελλάδα του αύριο?….

Πηγή

3 comments:

 1. http://www.youtube.com/watch?v=B31SUm0nrwc
  Θερμοπύλες: "Περιπολούμε κάθε βράδυ με τις καραμπίνες στα χέρια"!
  Πήραν το νόμο στα χέρια τους οι κάτοικοι στις Θερμοπύλες Φθιώτιδας .
  -Έχουμε κάνει ομάδες περιφρούρησης και κάθε βράδυ περιπολούμε με τις καραμπίνες στα χέρια. Μόνο έτσι πλέον μπορούμε να προστατευθούμε, αφού ...δεν υπάρχει αστυνόμευση.
  Αυτά δήλωσε, οργισμένος και αγανακτισμένος, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Θερμοπυλών Ανδρέας Μακρής, τονίζοντας ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γίνει πολλές διαρρήξεις και κλοπές στην περιοχή.
  ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΥΤΟ-ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ ΑΝΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, χωρίς να περιμένουμε τους φοβικούς γενίτσαρους να μας λύσουν τα προβλήματα που μας προκαλούν!
  "Η Ελλάδα έχει ψηφίσει νόμο παλλαϊκής άμυνας, δυστυχώς όμως δεν έχει προχωρήσει. Πρέπει να προχωρήσει γιατί η παλλαϊκή άμυνα δεν είναι τίποτε άλλο από εξοικείωση ευρύτερων στρωμάτων του πληθυσμού με το όπλο. Ο σκοπός είναι πάντα η υπεράσπιση της πατρίδας, σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις εναντίον του ενδεχόμενου εισβολέα". Κ. Παπούλιας: «Στόχαστρο», στις αρχές του καλοκαιριού του 2003.
  Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την Παλλαϊκή Άμυνα Αθήνα - 1 Δεκεμβρίου 1996
  http://www.law.uoa.gr/crime-research/amyna.pdf
  Υπό τα όπλα και με συνεχή στρατιωτική εκπαίδευση τίθεται ολόκληρος ο ικανός πληθυσμός τής χώρας, σύμφωνα με το νομοσχέδιο περί «Παλλαϊκής Άμυνας» που έχει καταρτίσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και που κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου. Στην έννοια «ικανός ή ενεργός πληθυσμός» περιλαμβάνονται, όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου, οι άρρενες ηλικίας 19-65 ετών και οι γυναίκες ηλικίας 19-50 και σε εθελοντική βάση οι νέοι και οι νέες 16-18 ετών, οι άρρενες άνω των 65 ετών και οι γυναίκες άνω των 50 ετών. Η συμμετοχή στα τμήματα της Παλλαϊκής Άμυνας είναι υποχρεωτική για όλο τον ικανό πληθυσμό. Σε περίπτωση άρνησης το νομοσχέδιο προβλέπει ποινές φυλάκισης από δύο ως και έξι μήνες και διοικητικές κυρώσεις.
  Σε πρώτη φάση η Παλλαϊκή Άμυνα θα εφαρμοστεί αμέσως, μετά δηλαδή την ψήφιση του νομοσχεδίου, στις παραμεθόριες περιοχές Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκανήσου, Θράκης, Μακεδονίας και Ηπείρου και εν συνεχεία, αν οι συνθήκες και τα γεγονότα το επιβάλλουν, με μια απλή απόφαση των υπουργών Εθνικής Αμυνας και Δημόσιας Τάξης και στην υπόλοιπη χώρα.
  Όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου, η Παλλαϊκή Άμυνα οργανώνεται εν καιρώ ειρήνης και έχει «ως κύρια αποστολή της σε περίοδο πολέμου την Τοπική Άμυνα με ένοπλα τμήματα και ως δευτερεύουσα τη συνδρομή στην Πολιτική Άμυνα διά της διαθέσεως τμημάτων σε κρατικές υπηρεσίες για την προστασία του πληθυσμού από εχθρικές προσβολές ­ δολιοφθορές ή και από συμφορές προκαλούμενες από φυσικά αίτια».
  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=84100&ct=32&dt=01/12/1996
  http://www.youtube.com/watch?v=tfvTZm2aqso

  ReplyDelete
 2. me ena takseidi epaggelmatiko 10 hmeron katorthoses katalaves kai eides tin brazilia , kaneis anadromh dekaetiwn sta koinoniko-oikonomika tis barazilias kai telika to provlima htan h aristeri politikh tou Lula pou itan deksia !!!! eides leei kai ergostasio opou doulevan metanastes xoris xartia stivagmenii kai xoris adeia eksodou kai tora tous edioksan kai den yparxoun pia ,,,kai se roto eides na doulevoun kai na tous adeiazoun ? se 10 meres eginan afta ?? ,,,

  ReplyDelete
 3. @10.50am
  Αν δε βαριόσουν διαβάσεις θα έβλεπες ότι τα περί Βραζιλίας δεδομένα είναι από Βραζιλιάνους - οι σκέψεις είναι δικές μου, και είναι μόνο σκέψεις και αναφέρονται στο τρόπο αλλαγής των οικονομικκών δεδομένων σε ορίζοντα δεκαετιών...
  οι ομοιότητες είναι πολλές πάντως.....

  ReplyDelete