Τα μεγάλα λόγια για τα εθνικά θέματα δεν φέρνουν αποτελέσματα - οι πράξεις φέρνουν! Η μέχρι τώρα πορεία τη κυβέρνησης σε οικονομία και εξωτερική πολιτική είναι απελπιστικά τραγική.
Μένει να δούμε αν θα δεχτούν και την επικείμενη πρόκληση των σκοπιανών με ακόμη μία υπόκλιση και μειδίαμα επιτυχίας -
μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν αντέδρασε σε καμία Τουρκική πρόκληση, το κάθε άλλο μάλιστα - έβαλε "θεμέλια" για σημαντικές Ελληνικές υποχωρήσεις σε όλα τα μέτωπα.
Για την οικονομία να μη συζητήσουμε γιατί όχι μόνο χάσανε τον μπούσουλα, αλλά συνειδητά εξαπατούν τον κόσμο για δήθεν επιτυχίες.
Η επικείμενη "Μακεδονική" προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης θα είναι ένα ισχυρό τέστ, η το τελειωτικό χτύπημα -
πλέον δεν ξέρω τι να ελπίζω! Αν αντισταθούν τότε η Βόρεια Μακεδονία έρχεται! αν το δεχτούμε τότε πιάνουμε πάτο επίσημα και μπορεί να "μεγαλουργήσουμε" και πάλι....
Λεπτομέρειες στο διαφωτιστικό άρθρο του Ακρίτα:
Τα θέματα και οι προτεραιότητες που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο της Ευρώπης κατά τη διάρκεια που η ΠΓΔΜ θα ασκεί την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (το εξάμηνο Μάιος-Νοέμβριος), εξετάσθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση στα Σκόπια μεταξύ του Γ. Γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τομπιόρν Γιάγκλαντ και του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.
Οπως ανέφερε ο κ. Μιλόσοσκι μετά τη συνάντηση, η χώρα του, στη διάρκεια που θα ασκεί την προεδρία θα χρησιμοποιεί την ονομασία «Μακεδονική Προεδρία 2010» (Macedonian chairmanship 2010).
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι αναμένει πως θα υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά της Ελλάδας για την χρησιμοποίηση της ονομασίας αυτής από την πλευρά των Σκοπίων.
Ο Γ.Γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέφερε ότι ενημερώθηκε για την πρόθεση αυτή της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας δεν πρέπει να επισκιάσει την Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που από τον ερχόμενο Μάιο θα αναλάβει η ΠΓΔΜ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ως Γ.Γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης σέβεται.....
απολύτως τις αποφάσεις του οργανισμού αυτού και ότι είναι προφανές πως κατά τη διάρκεια της προεδρίας της ΠΓΔΜ θα χρησιμοποιεί το όνομα με το οποίο έχει αναγνωριστεί η χώρα στους διεθνείς οργανισμούς.
Ο κ. Γιάγκλαντ, εξάλλου, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ» που δημοσιεύεται σήμερα, ανέφερε ότι ευελπιστεί πως η ΠΓΔΜ, στην διάρκεια που θα ασκεί την προεδρία, δεν θα θέσει σε πρώτο πλάνο το ζήτημα της ονομασίας.
«Είναι δύσκολο να μιλά κανείς για το πρόβλημα της ονομασίας. Αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ευελπιστώ πως η Προεδρία (σ.σ της ΠΓΔΜ) δεν θα θέσει σε πρώτο πλάνο το ζήτημα της ονομασίας αλλά αντίθετα ότι αυτό θα τεθεί σε δεύτερο πλάνο, διότι το ζήτημα αυτό αποτελεί αντικείμενο της διαδικασίας που διεξάγεται στον ΟΗΕ. Ελπίζω πως η Προεδρία θα επιτρέψει να ενισχυθεί η θέση, η φήμη και η εικόνα της χώρας σας, όχι μόνον στην Ευρώπη αλλά και ευρύτερα και ότι η Προεδρία καθ' όλη τη διάρκειά της θα λειτουργήσει πάνω σε ρεαλιστικές βάσεις. Δεν θα άρμοζε η Προεδρία να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες για να εγείρει το πρόβλημα αυτό σε όλες τις συσκέψεις και διασκέψεις του Οργανισμού, κάτι που μόνο επιζήμιο θα μπορούσε να είναι», δήλωσε ο κ. Γιάγκλαντ.
Ο Γ.Γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επίσκεψη στα Σκόπια και εκτός του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα, θα έχει συνομιλίες και με τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ και τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι γνωρίζουν για την πρόθεση της ΠΓΔΜ να χρησιμοποιήσει την ονομασία «Μακεδονική Προεδρία 2011» κατά την διάρκεια που θα ασκεί την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπη και πρόσθεσαν ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε όλες τις κατάλληλες ενέργειες και κινήσεις.
Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι η ΠΓΔΜ επιχειρεί να αποκαλέσει την προεδρεία της στο Συμβούλιο της Ευρώπης ως «μακεδονική», για λόγους εντυπώσεων διότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την αποκαλούμενη συνταγματική ονομασία της χώρας, καθώς η χώρα έχει ενταχθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης με την ονομασία που χρησιμοποιείται στον ΟΗΕ και στους διεθνείς οργανισμούς, δηλ. ως «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
No comments:
Post a Comment