Wednesday, March 10, 2010

Ιδιαίτερα επιτυχημένη η επίσκεψη του ΓΑΠ στις ΗΠΑ

Και το Strategy-Geopolitcs εξηγεί:

Ένταξη της "Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ;
Δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που ήθελαν να κορυφώνονται οι αμερικανικές πιέσεις προς την Ελλάδα για άρση του βέτο και ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μετά από επίλυση του ζητήματος της ονομασίας σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Όπως μεταδίδει ο Στ. Ευσταθιάδης από την Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama και η υπουργός Εξωτερικών Hillary Clinton προτείνουν στον Γ. Παπανδρέου, εφόσον ανταποκριθεί θετικά, να ανακοινωθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι στο εξής αναγνωρίζουν την πΓΔΜ ως "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", με την αιτιολογία ότι ομιλεί τη βορειο-μακεδονική γλώσσα. Τη πρόταση διατύπωσε στον πρωθυπουργό η επικεφαλής του State Department κι επανέλαβε χθες ο Aμερικανός πρόεδρος, αλλά σύμφωνα με αμερικανικές πηγές ο Γ. Παπανδρέου επιφυλάχθηκε να απαντήσει, αφού σταθμίσει όλα τα δεδομένα.
Οπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται ζωηρά "να ολοκληρωθεί η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στη ΝΑ Ευρώπη" αλλά αντιλαμβάνονται ότι αυτό είναι αδύνατο αν δεν λυθεί το πρόβλημα του ονόματος της πΓΔΜ. Γι΄ αυτό και αλλάζουν στάση "ικανοποιώντας το βασικό ελληνικό αίτημα(;!)".
Η Ουάσιγκτον επείγεται, λέγουν αμερικανικές πηγές, να ενταχθούν τα δυτικά Βαλκάνια στο ΝΑΤΟ επειδή η "νέα αμυντική στρατηγική" των ΗΠΑ μεταφέρει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στη ΝΑ Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο από την Πολωνία, την Τσεχία και τη Βαλτική, όπου αρχικά προοριζόταν να εγκατασταθεί. Σημειώνεται ότι δύο χώρες της περιοχής έχουν απαντήσει θετικά σε σχετικές βολιδοσκοπήσεις της Ουάσιγκτον (η Ρουμανία και η Βουλγαρία) ενώ η Τουρκία διατηρεί επιφυλάξεις και θέτει ως προϋπόθεση τη παρουσία μόνο πλοίων τα οποία "θα μπορούν να κινούνται όχι μόνο ανατολικά της Κύπρου αλλά και στο Αιγαίο".

No comments:

Post a Comment