Monday, September 27, 2010

ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΣΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ;

Ηλεκτρονικό μύνημα επικοινωνίας από τις Παμμακεδονικές Οργανώσεις ανά την Υφήλιο:

Με την ελπίδα η αφίσσα (http://macedoniaontheweb.eu/images/stories/campaign/afissa-en-med.jpg) αυτή να φτάσει σε κάθε γωνιά του κόσμου, κυρίως όμως στον Πρωθυπουργό της χώρας, Γιώργο Παπανδρέου (στην ηλεκτρονική διεύθυνση gpapandreou@parliament.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ) καθώς και στο Υπουργείο Εξωτερικών (στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.mfa.gr/www.mfa.gr/MailForm.aspx?UICulture=el-GR)


Καιρός να ενωθούν οι Έλληνες παγκοσμίως.

Εάν δεν υψώσουμε και τώρα τη φωνή μας, καλύτερα να σωπάσουμε για πάντα.

Παρακαλούμε αντιγράψτε, αναδημοσιεύστε και προωθήστε την αφίσσα σε όλους όσους γνωρίζετε. Κυρίως όμως στείλτε το κείμενο που ακολουθεί στους παραπάνω αναφερόμενους παραλήπτες.

ΑΣ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΜΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΝΗ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Όσες οργανώσεις, σύνδεσμοι, σύλλογοι, ιστότοποι, ιστολόγια κλπ επιθυμείτε να συμμετέχετε ενεργά στην εκστρατεία, παρακαλούμε στείλτε μας τα στοιχεία σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση campaign@macedoniaontheweb.eu Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.



ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΣΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ;

Δεν μας ξεγελούν οι όροι "διεθνής, διμερής, συνταγματική"

Δεν μας ξεγελούν οι "γεωγραφικοί" προσδιορισμοί "βόρεια, άνω, Μακεδονία του Βαρδάρη" (με ή χωρίς παρένθεση)

Η "βόρεια" Μακεδονία συνεπάγεται και "νότια". Η "άνω" Μακεδονία συνεπάγεται και "κάτω".

Η συγκατάθεση στη σύνθετη ονομασία συνεπάγεται με το ξεπούλημα της εθνικής μας κληρονομιάς. Συνεπάγεται με συνένεση στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων. Συνεπάγεται με έσχατη προδοσία.

Οι χώρες που αναγνώρισαν τα Σκόπια με τη συνταγματική τους ονομασία, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΗΕ, έχουν συμφωνήσει πως θα δεχθούν το όνομα που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών. Γιατί εκχωρείτε λοιπόν χωρίς δεύτερη σκέψη το όνομα 2,5 εκατομμυρίων Μακεδόνων;

Πείτε Όχι στη σύνθετη ονομασία. Ανατρέψτε τα δεδομένα. Δεν είναι δικό μας το πρόβλημα αλλά της πΓΔΜ. Δε χρειαζόμαστε εμείς "διμερή" λύση, αλλά αυτοί. Όσες χώρες στον κόσμο κι αν τους αναγνωρίσουν, η Ελλάδα έχει την τελευταία λέξη.

Σας απευθύνουμε έκκληση: Μην ξεπουλήσετε το όνομα μας.

Ποιός είναι αυτός που έχει το δικαίωμα, Έλληνας ή όχι, να στερήσει σε εμάς τους Μακεδόνες, το δικαίωμα μας στην ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, και να παραχωρήσει την ταυτότητα μας σε ένα νεοσύστατο Σλαβικό έθνος;

Η Μακεδονία, ένα ζωτικό τμήμα του Ελληνικού κόσμου από τις απαρχές της ιστορίας μας, είχε επανειλλημένως χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο της επεκτατικής πολιτικής των Βούλγαρων, Σλάβων και Σοβιετικών, που ήθελαν πρόσβαση στο Αιγαίο.

Η π.Γ.Δ.Μ, ήταν γνωστή ως Βαρντάρσκα έως τα μέσα της δεκαετίας του 1940, όταν ο Γιόζιπ Μπροζ Τίτο άλλαξε το όνομα της και παραχάραξε το όνομα της και την πολιτιστική της κληρονομιά στην προσπάθεια του να αρπάξει την Μακεδονία από την Ελλάδα.

Γιατί πρέπει ξαφνικά να αναγνωρίσουμε ένα "Μακεδονικό" κράτος και έθνος από τη στιγμή που η χρήση αυτού του όρου από μη-Έλληνες αποτελεί προσβολή της κληρονομιάς μας;

Όπως δήλωσε ο πρώτος πρόεδρος της πΓΔΜ, Κίρο ΓΚλιγκόρωφ: «Είμαστε Σλάβοι και ήρθαμε στην περιοχή τον 6ο αιώνα μ.Χ.. Δεν είμαστε απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων. Σοβαροί ιστορικοί γελούν με όσα συμβαίνουν στην χώρα μου. Έτσι όπως πάμε θα βγούμε απευθείας απόγονοι του Αδάμ και της Εύας και θα αποδειχτεί ότι και ο παράδεισος είναι Μακεδονικός.»

Κοινή λογική. Θα διαπραγματευόταν ποτέ κάποια άλλη χώρα την εθνική της κληρονομιά;

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ


Την εκστρατεία συνυπογράφουν έως τώρα:

Ανεξάρτητο Ελληνικό Δίκτυο - Πανμακεδονικές οργανώσεις Υφηλίου (Καναδά, ΗΠΑ, Ευρώπης, Αυστραλίας και Αφρικής) - Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο (HANC), Ελληνικό Ηλεκτρονικό Κέντρο (HEC) - Hellenic Congress of Quebec



Με αυτή την αφίσσα θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στις αδικίες και παραβιάσεις εις βάρος της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας που αισθανόμαστε να συμβαίνουν εναντίον των 2.500.000 Ελλήνων της ελληνικής διοικητικής περιφέρειας της Μακεδονίας, οι οποίοι είναι εθνολογικά και γλωσσικά Έλληνες, θεωρούν τους εαυτούς τους εθνικά Έλληνες, και είναι περήφανοι για τη Μακεδονική πολιτιστική τους ταυτότητα εδώ και χιλιετίες. Οι άνθρωποί μας δέχονται τώρα επίθεση από μια αυτοαποκαλούμενη "Μακεδονική" εθνική ταυτότητα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Όντας εθνικά Έλληνες από την ελληνική διοικητική περιφέρειας της Μακεδονίας, θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για τις προσπάθειες ιδιοποίησης της πολιτιστικής και ιστορικής Μακεδονικής ταυτότητας μας σε αυτή την περιοχή, που προέρχονται από ένα νέο ανεξάρτητο κράτος, το οποίο καταλαμβάνει μόνο ένα μικρό μέρος της αρχαίας γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας.


Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η διεθνής κοινότητα και το διεθνές νομικό σύστημα να επιτρέψουν την αρχή του αυτοπροσδιορισμού να επηρεάσει την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα που ανήκουν σε άλλο έθνος εδώ και χιλιετίες. Σε κανέναν δε θα πρέπει να επιτραπεί η χρησιμοποίηση ενός όρου εθνολογικά, ο οποίος ανήκει σε ένα άλλο έθνος, πολιτιστικά και ιστορικά για αιώνες. Στην περίπτωσή μας, θα πρέπει να εκληφθεί ως μια προφανής προσπάθεια της πΓΔΜ να οικειοποιηθεί οτιδήποτε Μακεδονικό.

Δεν θα αναφερθούμε στην αρχαία ιστορία (για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αρχαία Μακεδονία, τον αναπόσπαστο ρόλο της στην ελληνική ιστορία, και την προοπτική του ιστορικού ρεβιζιονισμού της ΠΓΔΜ ως μέσο για την καθιέρωση μιας ταυτότητας στο σύγχρονο κόσμο, παρακαλούμε επισκεφθείτε: macedonia-evidence.org http://macedonia-evidence.org/obama-letter.html), αλλά είναι απαραίτητο να αναφερθεί ότι μετά το τέλος των ρωμαϊκών χρόνων, καθώς και για περισσότερα από 2.000 έτη, η Μακεδονία δεν ταυτιζόταν με συγκεκριμένα και σταθερά διοικητικά ή γεωγραφικά σύνορα. Έως την αυγή του 20ου αιώνα, το όνομα «Μακεδονία» είχε μια γεωγραφική - και όχι εθνική - εννοιολογική απόχρωση. Οι πληθυσμοί που κατοικούσαν ωστόσο στη Μακεδονία κατά το διάστημα αυτό δεν ήταν άμορφες μάζες, αλλά υπήρχαν διαφορετικές εθνότητες. Υπήρχαν Έλληνες, Τούρκοι, Βούλγαροι, Αλβανοί, Εβραίοι, Σέρβοι και Αρμένιοι. Η Οθωμανική απογραφή του 1906, η οποία διενεργήθηκε από τον Χιμλί Πασά για την περιοχή της Μακεδονίας δεν αναφέρει καμία "Μακεδονική" εθνότητα.

Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων οι Οθωμανικές περιοχές μοιράστηκαν μεταξύ πολλών κρατών της περιοχής. Κανένα "Μακεδονικό" έθνος δεν διαιρέθηκε, όπως προσπαθούν συνεχώς να υπονοήσουν οι ακτιβιστές των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" της ΠΓΔΜ,τόσο στις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και στα μέσα ενημέρωσης. Μόνο ένα μικρό μέρος της αρχαίας περιοχής του αρχικού βασιλείου της Μακεδονίας βρίσκεται στην ΠΓΔΜ.

Περισσότερο από το ήμισυ αυτής της περιοχής, η οποία αντιστοιχεί σε μεγάλο βαθμό με την ιστορική Μακεδονία, ανήκει στην Ελλάδα και αποτελεί εδώ και χρόνια μια ξεχωριστή διοικητική περιφέρεια η οποία ορίζεται επίσης από το όνομα Μακεδονία και κατοικείται από 2.500.000 κατοίκους που, εδώ και αιώνες, αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες με την πολιτιστική και ιστορική σημασία.

Από το 1993 ωστόσο, όταν η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έγινε ανεξάρτητο κράτος, η ηγεσία της επιμένει στην αποκλειστική χρήση του ονόματος «Μακεδονία» για το νεοσύστατο κράτος, το οποίο αποτελείται κυρίως από Σλαβικό πληθυσμό και διάφορες μειονότητες όπως Αλβανούς (30%), Ρομά, Τούρκους, Βούλγαρους, Έλληνες, Σέρβους κ.α.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αποκλειστική χρήση του ονόματος «Μακεδονία», κατά κύριο λόγο υιοθετήθηκε από τους Σλάβους της πΓΔΜ, και η προώθησή τους ως «εθνικά Μακεδόνες» είναι ένα κίνητρο για επεκτατικές αξιώσεις από την πΓΔΜ και τη Διασπορά της. Οι διεκδικήσεις τους ως προς «τα δικαιώματά τους για αυτοπροσδιορισμό" είναι αδικαιολόγητες και παραβιάζουν τα δικαιώματά μας. Κατά συνέπεια, αντιτιθέμεθα σθεναρά στη χρήση του όρου "Μακεδόνας" από ένα Σλαβικό έθνος, βόρεια της Ελλάδας, προς προσδιορισμό των πολιτών του, ενός όρου που αποτελεί μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η αναγνώριση μιας "Μακεδονικής" εθνότητας, σαφώς και χωρίς αμφιβολία, θα μπορούσε να διεκδικήσει οτιδήποτε Μακεδονικό, συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας, του πολιτισμού, ακόμη και των εδαφών, αποσταθεροποιώντας μεταξύ άλλων, ολόκληρη την περιοχή.

ΠΑMΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΥΦΗΛΙΟΥ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Friday, September 24, 2010

Που μας πας ρε Γιώργο?

Σε βάλανε στο τιμόνι της Ελλάδας και εσύ κίνησες για αλλού....

Εμείς ή πρέπει να το εγκαταλείψουμε το πλοίο, ή τελικά να ξυπνήσουμε και να το ξαναπάρουμε.

Ντροπή μας μόνο και μόνο που δεχόμαστε τέτοιες καταστάσεις...

Πηγή: Infognomon Politcs

Το όνομα της ΠΓΔΜ θα το αποφασίσει τελικά ο διαβόητος, απαίσιας πολιτικής φήμης, Αλεξ Ρόντος; Αυτή η πολιτικά σκοτεινή προσωπικότητα ήταν σύμβουλος του τυχοδιώκτη προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, όταν ο τελευταίος προκάλεσε πόλεμο της χώρας του με τη Ρωσία και προσπάθησε να καλέσει στη Γεωργία δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, υπηρετώντας σκοτεινά σχέδια ακραίων νεοσυντηρητικών κύκλων της Ουάσιγκτον που θα επιθυμούσαν μερικούς νεκρούς Αμερικανούς πεζοναύτες από ρωσικά πυρά τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2008, εκτιμώντας ότι η αξιοποίηση ενός τέτοιου γεγονότος θα έδινε τη νίκη στους Ρεπουμπλικάνους εναντίον του Ομπάμα!

Οι ανησυχίες για τον ρόλο που παίζει αυτός ο στενός φίλος του Γιώργου Παπανδρέου προσέλαβαν τις διαστάσεις πανικού όταν είδαμε τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα να αισθάνεται υποχρεωμένος να αποκαλύψει -και μάλιστα από τη Νέα Υόρκη!- με έμμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο τη διεξαγωγή μυστικών διαπραγματεύσεων για την ονομασία των Σκοπίων. Εμφανώς οργισμένος με τον παραγκωνισμό του και την ανάθεση της εκπροσώπησης της Ελλάδας στον... "ανύπαρκτο" από θεσμικής πλευράς Αλεξ Ρόντο, ο Δ. Δρούτσας αποφάσισε να δημοσιοποιήσει αυτές τις μυστικές διαπραγματεύσεις για τις οποίες είχε ήδη γράψει το "Εθνος της Κυριακής" υπογραμμίζοντας ότι "βαρύνοντα ρόλο στις αποφάσεις που θα λάβει ο Γ. Παπανδρέου έχουν τόσο η Μ. Κοππά όσο και ο προσωπικός φίλος και σύμβουλός του, Αλεξ Ρόντος".

Προσπαθώντας να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα από πλευράς περιεχομένου των δηλώσεών του αλλά προτάσσοντας τον στόχο της γνωστοποίησης στον ελληνικό λαό του τι συμβαίνει, ο Δ. Δρούτσας είπε μεταξύ άλλων: "Ο κ. Ρόντος είναι πολύ καλός γνώστης της περιοχής των Βαλκανίων. Υπήρξε στο παρελθόν και συνεργάτης στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Ρόντος όμως σήμερα δεν έχει καμία θεσμική θέση, δεν υπάρχει θεσμική συνεργασία. Εάν μπορούν άτομα όπως ο κ. Ρόντος ή και άλλοι να μεταφέρουν τα ελληνικά μηνύματα, είναι ευπρόσδεκτο. Αλλά, να το ξεκαθαρίσω, δεν υπάρχει καμία θεσμική σχέση μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών, ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Ρόντου".

Είναι προφανές ότι ο Δ. Δρούτσας επιδιώκει πρωτίστως με τη δήλωση αυτή να διαχωρίσει εκ των προτέρων ο ίδιος τη θέση του από το όποιο αποτέλεσμα προκύψει από τις μυστικές διαπραγματεύσεις του Αλεξ Ρόντου με την ηγεσία των Σκοπίων. Γιατί, βεβαίως, κανένας στον κόσμο δεν ενδιαφέρεται αν ο Αλεξ Ρόντος έχει "θεσμική" θέση, αν είναι δηλαδή υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών ή συνεργάτης του, από τη στιγμή που είναι προσωπικός απεσταλμένος του ίδιου του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου! Ασύγκριτα σοβαρότερο είναι το πολιτικό βάρος ενός πρωθυπουργικού απεσταλμένου από οποιονδήποτε υπάλληλο του υπουργείου...

Φυσικά, οι Αμερικανοί είναι πλήρως ενήμεροι για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων του Αλεξ Ρόντου - θα ήταν αδύνατον άλλωστε να μην ήταν εκ των προτέρων ενήμεροι. Με έμμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο το κατέστησε αντιληπτό από τον καθένα ο Αμερικανός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, με δηλώσεις που έκανε κι αυτός στη Νέα Υόρκη.

Μίλησε για κλίμα "αυξημένης εμπιστοσύνης" που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Αθήνας - Σκοπιών, συνέπεια του οποίου είναι ότι το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να λυθεί "μέσω διαλόγου σε υψηλό επίπεδο" και υπογράμμισε: "Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη. Πιστεύω ότι τα μέρη τώρα μιλούν μεταξύ τους για ορισμένα ζητήματα σε ένα πλαίσιο που δημιουργεί την προσδοκία ότι είναι πιθανόν να βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό".

Κατόπιν όλων αυτών, ο Νίμιτς είπε ότι δεν θα υποβάλλει πλέον αυτός προτάσεις - αφήνοντας να εννοήσουμε εμείς ότι ουσιαστικά έχει αντικατασταθεί από τον Αλεξ Ρόντο, τουλάχιστον στη φάση αυτή, με τον Γ. Παπανδρέου να συναντά τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ με κάθε ευκαιρία.

Το αγωνιώδες ερώτημα που ανακύπτει όμως είναι ποιες λύσεις, ποια ονόματα δηλαδή είναι αυτά που διαπραγματεύεται ο Αλεξ Ρόντος και σε ποιο πλαίσιο (έναντι όλων ή διπλή ονομασία;), ώστε ο Γ. Παπανδρέου να μην εμπιστεύεται αυτή την αποστολή ούτε καν στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας μας και να καταφεύγει στις υπηρεσίες ενός ατόμου σαν τον Ρόντο; Τι θέλει να κρύψει ο πρωθυπουργός;

Εμείς το αγνοούμε, αλλά αυτοί οι χειρισμοί δεν προοιωνίζονται τίποτα θετικό...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Μπάιντεν: "Αντε, τελειώνετε!"

Πολλαπλασίασε τις ανησυχίες η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά τη συνάντηση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Γ. Παπανδρέου. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος "υπογράμμισε την ανάγκη οι ηγέτες σε Αθήνα και Σκόπια να συμφωνήσουν σύντομα σε μια κοινά αποδεκτή λύση για να επιλύσουν τις διαφορές τους γύρω από το ζήτημα του ονόματος" τονίζεται στην ανακοίνωση. "Σύντομα" είναι η λέξη-κλειδί. Παράλληλα, πολλαπλασιάζονται οι πληροφορίες με προέλευση τις ΗΠΑ ότι στις μυστικές διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση Παπανδρέου συζητά φόρμουλες που δεν κατοχυρώνουν σε καμιά περίπτωση ότι η όποια κοινά αποδεκτή ονομασία θα χρησιμοποιείται υποχρεωτικά έναντι όλων.

Thursday, September 2, 2010

Για την Ιστορία...

Το υπέροχο τραγούδι του Μάνου Ελεθερίου, θα σε ξανάβρω στου μπαξέδες, ποτέ μεχρί τώρα δεν το ειχα συνδέσει με τον Μακρυγιάννη και το πρώτο σύνταγμα της Ελλάδας..

Μάλλον έκανα λάθος....

Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες, Στρατηγέ Μακρυγιάννη;

3η Σεπτεμβρίου σήμερα. Μεγάλη ιστορική επέτειος, που πολλοι δε θυμούνται. Και όχι δε μιλάω για την ίδρση του ΠαΣοΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ανήμερα σήμερα το 1974. Αναφέρομαι στην Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, η οποία κατέληξε στην παραχώρηση συντάγματος από τον Όθωνα και στην μετάβαση της Ελληνικής πολιτείας από την απόλυτη μοναρχία στη συνταγματική μοναρχία. Της επανάστασης ηγήθηκε ο Στρατηγός Γιάννης Μακρυγιάννης, ένας εκ των πρωταγωνιστών και ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Αγράμματος, έμαθε να γράφει για να συγγράψει τα "Απομνημονεύματα", τα οποία αποτελούν σημαντική, πολύτιμη και μοναδική ιστορική πηγή, η οποία αξίζει ανάγνωσης, ακόμα και σήμερα.

Για το Μακρυγιάννη γράφτηκε, πολλά χρόνια αργότερα, το 1979 το πολύ γνωστό άσμα "Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες", των Ηλία Ανδριόπουλου και Μάνου Ελευθερίου, απο το δίσκο "Γράμματα στο Μακρυγιάννη και άλλα λαϊκά. Χιλιοτραγουδημένο, συνδεδεμένο, κακώς, με την πιο πρόσφατη 3η Σεπτεμβρίου.


Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου
Μουσική:
Ηλίας Ανδριόπουλος
Πρώτη εκτέλεση:
Άλκηστις Πρωτοψάλτη & Αντώνης Καλογιάννης ( Ντουέτο )


Μόνο να γράφεις τ' όνομά σου
και 'κείνο το 'μαθες μισό
να συλλαβίζεις τα όνειρά σου
στο Άργος και στον Ιλισό

Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες
τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς
και τσικουδιά στους καφενέδες
τα παλικάρια να κερνάς

Του κόσμου το στενό γεφύρι
θα το περάσουμε μαζί
θα 'ναι η καρδιά σου παραθύρι
τα λόγια σου παλιό κρασί

Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες
τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς
και τσικουδιά στους καφενέδες
τα παλικάρια να κερνάς

Πηγή